Sidor

söndag 31 maj 2009

Lammytterfilé med vinbärssås och chévrebakade rotsaker.

Ingredienser :Antal portioner 4.
600,0 gram Lammytterfile
2,0 msk Salvia (färskhackad)
2,0 msk Timjan (färsk, hackad)
Salt & peppar
3,0 styck Morot
4,0 styck Palsternacka
10,0 styck Sparrisknoppar
3,0 styck Potatis (fast sort)
4,0 styck Tomater
150,0 gram Chèvre
1,0 dl Pinjenötter
Olivolja
Honung (flytande)

Sås:
4,0 msk Vinbärsgelé
3,0 msk Kalvfond (konc)
2,0 dl Matlagningsgrädde

Pepparmix

Tillagning;
Förbered: Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka rotsaker och sparris grovt. Skölj och dela tomaterna. Lägg allt på en plåt och ringla över olivolja, salta.

Rotsaker: Sätt i ugn i cirka 25 minuter.

Lamm: Putsa köttet rent från senor. Hacka timjan och salvia och strö över filén.Salta och peppra rikligt. Stek i nedre delen av ugn till innertemperatur 57°C (20 min).

Gratinera: Ta ut köttet ur ugnen. Höj ugnstemperaturen till 250°C.Smula chévre över rotsakerna och strö över pinjenötterna. Avsluta med att ringla över lite honung. Låt stå i ugn tills osten och pinjenötterna fått fin färg.

Sås: Smält vinbärsgelé i en kastrull på medellåg värme och tillsätt fond + grädde. Låt koka upp, smaka av med pepparmix.

Kommentar:
En lammytterfilé motsvaras av "biffen" på oxen och är i båda fallen inte lika fint och mört kött som innerfilén. Anges bara filé i recept eller på köttpaket är det liktydigt med innerfilé. Om ytterfilé, så skall detta anges.
Tid: 1 tim 15 min
Svårighet: Avancerat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar