Sidor

lördag 30 maj 2009

Langos.

Deg:
25 g jäst.
3 dl ljummet vatten.
1 stor kokt potatis (kall ca 90 g).
7 dl vetemjöl special.
1 tsk salt.
1 dl vetemjöl till utbakningen.olja till friteringen.


VITLÖKSOLJA:
4 stora vitlöksklyftor.
1 dl solrosolja eller annan neutral olja.


FYLLNING:
3 dl gräddfil.
1 rödlök.
100 g svart stenbitsrom.


Tillagnings tid: Över 20 min.
Svårighetsgrad: Avancerat.


Gör så här:
Rör ut jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet.
Riv den kokta potatisen fint.
Blanda mjöl och salt med potatisrivet.
Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg.
Jäs i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 16 eller 32 delar.
Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden. Låt svalna på galler med hushållspapper under.
Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen.
Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar eller stenbitsrom.
Du kan även ha riven ost på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar