Sidor

lördag 30 maj 2009

"Mördarsniglar"

En del har bara hört talas om den, andra har sett skadan den har gjort. Ingen vill ha den. Den spanska skogssnigeln "mördarsnigeln" ( Arion Lusitanicus )
Namnet mördarsnigel har den fått av att den är så glupsk. Den äter mycket mera än t.ex. den svenska svarta skogssniglar. Den kan även äta döda och gamla döende sniglar. I Danmark kallas den för "dräparsnigeln".
Utseende & artbestämning"Mördarsnigeln" kan variera lite i färg. Allt från röd-brun-orange, röd-brun, brun, brun-svart. Ser i övrigt ut som vår svenska svarta skogssnigel, och brukar fullvuxen vara ca 10-15 cm. Har man inte sett några "mördarsniglar" förut så är det inte lätt att exakt bestämma vilken snigel det är. Våra vanliga svenska sniglar, t.ex den svarta skogssnigeln som är vanlig i södra Sverige, håller mest till i utkanterna av trädgårdar och i mer skogsterräng, förutom när det är fuktigt på marken då en hel del kan komma krypandes in på trädgårdar och dess växter. Men börjar man se sniglar mer och mer regelbundet i trädgården och även vid torr väderlek och speciellt vid platser med ruttna växtdelar och fukt och då normalt när de svenska sniglarna brukar hålla sig borta, ja då kan man börja misstänka att det är "mördarsnigeln".
"Mördarsnigelns" svenska släktingar är svart skogssnigel (Arion empiricorum), brun skogssnigeln (Arion subfuscus) och brun åkersnigel (Agriolimax agrestis).
Sniglarna tillhör gruppen landlevande snäckor som andas med lungor (lungsnäckor). De har ett förkrymt inre skal täckt av sköldlik mantel. Och har två par antenner. Den hör hemma i Spanien och Portugal men den kom till Sverige 1975 och hittades först i västra skåne. Framtill mitten av 1980-talet så spreds den långsamt men de sista 10 åren har spridningen skett mycket snabbt. Varför det dröjde så länge (20-25 år) efter att den först sågs i Sverige tills nu, när den har blivit ett rejält gissel för många tomtägare, är en gåta. Den finns numera även i Danmark och Norge och de flesta länderna i Västeuropa tycks ha blivit drabbade. Se listan på spridningsområden i Sverige som folk har blivit drabbade av "mördarsnigeln".

1 kommentar:

  1. Japp Bengt!
    Det är ett elände med mördarsniglar. De skulle inte kunna sprida sig så snabbt om de inte fick hjälp, en trolig orsak till spridningen av mördarsniglarna är att de (äggen) kommer med i jorden när man köper blommor och växter.

    SvaraRadera