Sidor

söndag 7 juni 2009

Białystok.

Białystok är en stad i östra Polen med omkring 291 300 invånare (2004).

Den är huvudstad i provinsen (vojvodskapet) Podlasien. Kommunen (powiat) Białystok har en yta på 94 km² och omkring 350 000 invånare. Staden grundades omkring år 1320.

Från staden härstammar både L.L. Zamenhof (som skapade språket esperanto) och Mel Brooks (som gjorde till exempel filmen Det våras för Hitler där en av rollfigurerna heter Bialystok i efternamn).

Svensk-polska modellen/skådespelerskan Izabella Scorupco är född i staden.
Den finska fotbollsmålvakten Kuba Westholm är född i staden. Det första omnämnandet av platsen i historiska källor är från 1437 då marken runt Biala floden (som kallas "Bialka" av invånare) gavs av storhertigens i Litauen Casimir IV Jagiellon att Raczko Tabutowicz, sedan 1547 det gått till Wiesiołowski familj. De byggde en tegelsten slott och en kyrka här. Det var då en del av storfurstendömet Litauen. I 1645 efter död Krzysztof Wiesiołowski, den sista av klanen, Białystok blev egendom Samväldet.

Under 1661 var det till Stefan Czarniecki som en belöning för hans tjänster i seger över svenskarna. Fyra år senare, som en hemgift av sin dotter Aleksandra det gått till Branicki familj. Under andra hälften av 18th century Field Crown Hetman januari Klemens Branicki, en befälhavare i överstyrman, blev arvtagare Białystoks område. Det var han som förändrat den tidigare hemvist i den magnifika vistelse för en stor ädelt. Flera konstnärer och vetenskapsmän kom till Białystok att utnyttja Branicki: s beskydd. Białystok fick staden charter under 1749.

Efter den tredje partitionen av polska-litauiska samväldet under 1795 det första tillhörde preussiska kungariket, då efter freden i Tilsit undertecknades 1807 det skickas till Ryssland. Under 19th century staden blev ett viktigt centrum för textil-industrin. På grund av en industriell högkonjunktur befolkningen växte från 13.787 under 1857 och 56.629 år 1889 till 65781 år 1901.Vid denna tid, de flesta av stadens befolkning var judar. Enligt ryska folkräkningen från 1897, av den totala befolkningen i 66000, judar utgjorde 41.900 (för cirka 63% procent).

Efter utbrottet av första världskriget 1914, den första tunga bombningarna av staden ägde rum den 20 april 1915.Den 13 august 1915 tyska soldater dök upp i Białystok. Staden ingick i Ober Ost yrkesbaserade regionen. I mars 1918 var det förklaras en del av den vitryska nationelln republiken, i juli 1918 gjordes en del av litauiska provinsen och blev huvudstad i södra Litauen regeringen distriktet. Den 19 februari, 1919 i staden togs av Polen.

Under 1920, då överskridande av sovjetiska styrkor under polsk-sovjetiska kriget, det kortfattat fungerat som högkvarter för polska Revolutionary Committee leds av Julian Marchlewski, som försökte förklara Polska Socialistiska Sovjetrepubliken. Under åren 1920-1939, staden var en gång en del av oberoende Polen. I september 1939, Białystok ockuperades av den tyska armén, men sedan vidare till Sovjetunionen i samband med de hemliga protokoll av Molotov-Ribbentrop pakten, då det annekterades i Vitryska SSR. Den Belastok Voblast med centrum i Bielystok bildades 1939.

Den 27 juni, 1941, Białystok föll i nazisternas händer som en följd av invasionen av Sovjetunionen. Från allra första början, nazisterna eftersträvas en hänsynslös politik för plundring och förintelse av det icke-tyska befolkningen. De 56.000 judiska medlemmar av staden var instängd i ett ghetto, som under augusti 1941 var utrotade. På morgonen den 27 juni, 1941, nazistiska trupper från Beställa Police Battalion 309 omgiven torget av Great Synagogue (den största trä synagogan i östra Europa), och tvingade invånarna från sina hem på gatan. Vissa var shoved mot att bygga väggar och sköts till döds. Övriga - cirka 2000 män, kvinnor och barn - var låst i synagogan, som satte eld på, det de brändes till döds.

Den nazistiska angrepp fortsatte med grenading i många hem och ytterligare skottlossning. Som eld från synagogan spridning och slås samman med granat bränder, hela torget var engulfed. Den dagen - den 27 juni, 1941 - ungefär 3000 judar miste livet.

Under det sista året i yrket, en hemlig övre Handelsmässiga Skolan fanns på plats. Eleverna på skolan som också deltog i den underjordiska motståndsrörelsen. Som en följd av vissa av dem fängslades, några dödats och andra deporterades till koncentrationsläger.

Ett antal anti-fascistiska grupper startade sin verksamhet i Białystok under de första veckorna av ockupationen. Under de följande åren där utvecklat ett väl organiserade motståndsrörelsen.
Den 15 august, 1943, den Białystok Ghetto upproret inleddes, och flera hundra polska judar inleddes en väpnad kamp mot de tyska trupperna som utför den planerade avvecklingen av gettot.

Efter utvisningen av nazisterna av sovjetiska armén i september 1944, staden gavs av Vitryska SSR, men enligt den polsk-sovjetiska gränsen fördrag i augusti 1945, Białystok, med omnejd, var vidare till Polen. Sedan dess Bialystok har avsevärt förlängt sitt område, som innehåller angränsande byar som Bialostoczek, Dziesieciny eller Starosielce. Den senaste incorporations var de Zawady på norra och Dojlidy Gorne på söder. De har ökat betydligt de administrativa område av staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar