Sidor

måndag 1 juni 2009

Huskvarna.

Huskvarna är en kommundel i Jönköpings kommun som fram till 1971 var en egen stad, men som sedan länge är geografiskt sammanvuxen med tätorten Jönköping.
2004 var antalet invånare i kommundel Huskvarna 21 243. Angränsande kommundelar är Skärstad, Lekeryd, Tenhult och Jönköping Öster.
Huskvarna kyrka invigdes 1910, ritad av Birger Damstedt och till det yttre påminnande om en norsk stavkyrka.
Huskvarnas lägre belägna stadskärna är omgiven av ansenliga, bebyggda höjdområden som Öxnehaga, Pettersberg och Egna Hem, nivåskillnaden är som mest ca 120 meter. Klevaliden och Ådalsvägen (länsväg 132) leder till de östra områdena, medan de västra kan nås bland annat via Öxnehagaleden.
En stor del av det lägre området mot Vättern låg oanvänt till början av 1900-talet och Kungsgatan, där köpcentrum Rosen nu ligger, kallades länge ”Sista gatan”. Den sanka Rosendalamaden fylldes ut som nödhjälpsarbete i början av 1920-talet.
Huskvarna är känt för vackra trädgårdar och sina industriella traditioner. Föregångaren till Husqvarna AB, ett gevärsfaktori, startade sin tillverkning här redan 1689 - se 'Huskvarnas historia'. I dag tillverkas bland annat motorsågar och gräsklippare på Husqvarnafabriken. Andra viktiga industriföretag är Saab Training Systems och Carlfors Bruk.
I Idrottsparken finns en byst av bolagsledaren Wilhelm Tham. Som kommun var Huskvarna kortlivad. Området bröts ut som köping ur Hakarps landskommun år 1907. 1911 blev köpingen stad och 1967 återförenades resten av Hakarp med Huskvarna. I samband med kommunreformen 1971 lades Huskvarna samman med bland annat Jönköpings stad och bildade Jönköpings kommun. Huskvarna församling avskildes från Hakarps församling först 1919.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar