Sidor

söndag 14 juni 2009

Sundsvall,Träpatron.

Träpatron är en, i modern tid ofta nedsättande, benämning på framstående ägare till de större sågverk och träindustrier som växte upp längs Norrlandskusten under 1800-talets senare hälft. Träpatronerna gjorde stora förmögenheter i samband med industrialiseringen av skogsbruket i Sverige, och bland dem fanns flera av landets då mest förmögna män.
Benämningen träpatron ofta haft en nedsättande innebörd, och är även nära förknippat med de illegala affärsmetoder från tiden som kom att kallas Baggböleri, och även med den stora Sundsvallsstrejken vid stadens sågverksdistrikt 1979. Hotel Knaust i Sundsvall är känt som träpatronernas nöjesscen under åren kring sekelskiftet 1900. Baggböleri, tidigare ett uttryck för att att olovligen avverka kronoskog eller att med tvivelaktiga affärsmetoder köpa skogsfastighet eller timmer av annan markägare. Numera används uttrycket för att beskriva tvivelaktiga affärsmetoder i allmänhet.
Uttrycket baggböleri lär ha myntats av tidningen Fäderneslandet i samband med dess rapportering från rättegångarna mot James Dickson & Co 1842 - 1850. James Dickson & Co stod anklagade för att vid sitt sågverk i Baggböle utanför Umeå ha sågat och sålt timmer som olovligen var avverkad på kronoskog. Under rättegångarna framkom det att företaget även hade köpt skog av bönderna i trakten genom att vänskapligt bjuda dem på sprit och när hemmansägaren var tillräckligt berusad inleddes förhandlingarna om skogen, varvid hemmansägaren accepterade ett alltför lågt pris för skogen.

Hotel Knaust är ett anrikt gammalt hotell i Sundsvall, grundat av Gustaf Ferdinand Knaust 1861, och vars nuvarande byggnad invigdes 1891 av Adolf Fredrik Knaust. Mest förknippas hotellet med Adolf Fredriks son, restaurangmannen Oscar Knaust. Hotellet byggdes efter den stora Sundsvallsbranden 1888, efter ritningar av Sven Malm.
Knaust var det fina hotellet i Sundsvall på träpatronernas tid, känt för sin stora solfjädersformade trappa i carraramarmor mitt emot entrén, där man gärna skålade in nyåret och lät större sällskap fotograferas. En vanlig myt är att någon, enligt vissa uppgifter en kung, enligt andra en kavallerilöjtnant, ska ha ridit uppför trapporna men enligt Sundsvalls Tidning är den enda sanningen bakom detta att en ponny tagit sig uppför trapporna och som sedan fick fraktas ner i bagagehissen.
Hotellet slog igen 1978, varefter lokalerna bland annat använts som kontor av Patent- och registreringsverkets bolagsbyrå. 2002 blev byggnaden åter hotell i renoverat skick, under namnet Elite Hotel Knaust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar