Sidor

söndag 21 juni 2009

Upplands-väsby,Historia.

1952 bildades Upplands Väsby kommun genom en sammanslagning av socknarna Ed, Fresta och Hammarby.
I början av 1950-talet ville man göra en storkommun av de tre socknarna. Många var då emot förslaget: Ingen av socknarna ville bli beroende av den andra. Nu kan man se att sammanslagningen var ett klokt beslut. Upplands Väsby kommun är lagom stor för att klara sig själv och många gemensamma problem har man löst genom samarbete.Ed, Fresta och Hammarby finns kvar som församlingar.Det var inte helt klart från början vad kommunen skulle heta. Till slut fastnade man för Upplands Väsby, därför att stationen hette så.

Nytt kommunvapen 1961Kyrkan i mitten symboliserar de tre gamla kyrkorna. Kugghjulen industrierna. Sitt slutliga utseende fick vapnet 1961 då det godkändes av kungen.

Strategiskt lägeVårt geografiska läge är även i modern tid ett av huvudskälen till varför både människor och företag väljer att slå sig ner här.Många utlandsägda företag väljer Upplands Väsby för sin etablering i Norden/Sverige.Upplands Väsby har också blivit en knutpunkt i norra regionen när det gäller kommunikationer med omvärlden. Sedan 2005 stannar Upptåget här vilket bl a har inneburit att många studenter idag väljer att studera i Uppsala istället för Stockholm.
Den moderna stadenDen moderna staden i de centrala delarna börjar nu ta form. Här ha de boende gångavstånd till det mesta och väl utbyggda kommunikationer med Stockholm, Uppsala och grannkommunerna. Det var för övrigt i de centrala delarna runt stationen som samhället i Upplands Väsby började växa upp i början av 1900-talet då de första industrierna kom till Väsby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar