Sidor

söndag 26 juli 2009

Crème brûlée med marinerade aprikoser.

Ingredienser 8 person(er)
Pajskal:
75 g smör
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl
75 g mandelmassa
1 st ägg

Fyllning:
100 g aprikoser, torkade
0,5 dl dessertvin, sött, t ex Château Menota
Brûlée:
1 st vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker, (½ + ½ dl)
6 st ägg, gulor

Garnering:
2 msk strösocker
1 tsk kardemummakärnor, finstötta

Tillbehör:
1 l vaniljglass

Tillagning
Pajen blir bäst om den bakas dagen före festen. Gräddblandningen behöver inte svalna innan den vispas ihop med äggsmeten.
1. Pajskal: Kör snabbt ihop ingredienserna till degen i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 26 cm diameter. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

2. Fyllning: Hacka aprikoserna och häll dessertvinet över. Låt blandningen dra 30 min, tills vinet sugits upp av frukten.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 min, tills det fått lite färg. Sänk ugnsvärmen till 150°. Fördela aprikoserna i botten av pajskalet.

4. Brûlée: Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången. Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl strösocker. Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen.

5. Vispa äggulor med resterande socker (1/2 dl) vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur den varma gräddmjölken och vispa sedan ner den i äggsmeten.

6. Häll blandningen över aprikoserna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills brûléen har stannat.

7. Garnering: Blanda socker och finstött kardemumma. Strö blandningen över den avsvalnade pajen. Bränn av sockret med en brännare eller ställ den i ugnen under grillen på högsta värme, passa noga. Ställ pajen kallt till servering. Servera gärna med vaniljglass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar