Sidor

söndag 19 juli 2009

Heby.

Heby är en tätort och centralort i såväl Västerlövsta församling som Heby kommun. Tidigare var Heby ett centrum för tegelbruksindustrin i Sverige. Numera är tegelbruket i grannsocknen Vittinge ett av de få kvarvarande i landet.
Arbetsmarknaden i Heby domineras idag av kommunförvaltning, Heby Såg (Setra Group AB) samt många småföretag och handel. Runt Heby finns en levande landsbygd.
Sedan 1886 har Heby varit ett stationssamhälle längs med järnvägen mellan Stockholm och Dalarna. Fram till 1960-talet passerade även Enköping-Heby-Runhällens Järnväg Heby men numera är endast Dalabanan kvar. Sedan början av 2000-talet stannar tågen åter i Heby vilket gör pendling till Norrköping och Stockholm lättare. Upplands lokaltrafik utreder möjligheterna att starta Upptågstrafik på sträckan Sala-Uppsala.
De huvudsakliga vägförbindelserna är riksväg 56 norrut mot Gävle och söderut mot Norrköping via Sala och Västerås, riksväg 72 österut mot Uppsala och västerut mot Sala, samt länsväg 254 mot Fjärdhundra och vidare mot Enköping. I området fanns sju ursprungliga kommuner, baserade på äldre socknar, vilka vid kommunreformen 1952 grupperades i följande storkommuner: Östervåla (Harbo och Östervåla kommuner), Västerlövsta (Enåker, Huddunge och Västerlövsta kommuner) medan Nora (Nora landskommun) och Vittinge (Vittinge kommun) bestod oförändrade. Vid 1971 års kommunreform lades dessa samman till Heby kommun. Namnet togs från centralorten, som åren 1887-1952 varit ett municipalsamhälle inom Västerlövsta kommun.
Fram till och med 2006 låg kommunen inom Västmanlands län, men överfördes från och med 2007 till Uppsala län. Detta genomfördes enligt riksdagsbeslut den 30 november 2005. I en rådgivande lokal folkomröstning 1998 hade 57,5 % röstat för ett länsbyte. Den gamla kommunkoden var 1917. Den nya efter länsbytet är 0331.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar