Sidor

torsdag 9 juli 2009

Ljung. (Herrljunga kommun.)


Ljung är en ort belägen i Herrljunga kommun, Västra Götalands län, Sverige med 727 invånare år 2005. Herrljunga kommun är en kommun i Västra Götalands län. Centralort är Herrljunga.
Kommunen gränsar till Vara kommun, Falköpings kommun, Ulricehamns kommun, Borås kommun och Vårgårda kommun. Herrljunga municipalsamhälle inrättades 1906 i kommunen med samma namn. Vid kommunreformen 1952 lades denna samman med Eggvena, Fölene, Remmene och Tarsled samt Bråttensby församling (som ingått i landskommunen Bråttensby och Landa). Landskommunen ombildades redan året därefter till Herrljunga köping, varvid municipalsamhället upplöstes. Likaledes 1952 bildades Gäsene landskommun av inte mindre än 16 tidigare kommuner i Gäsene härad.
Vid 1971 års kommunreform ombildades köpingen till Herrljunga kommun, vilken färdigbildades 1974 genom sammanläggning med Gäsene. Blasonering: I blått fält ett av kavlar bildat genomgående kors av silver, åtföljt i övre högra och i nedre vänstra fältet av en sädeskärve och i övre vänstra och i nedre högra fältet av en gås, allt i guld.
För köpingen Herrljunga hade 1956 fastställts ett vapen liknande det nuvarande fast med sädeskärvar i alla fält. Efter kommunbildningen ersattes de i två av fälten med gäss från Gäsene härads sigill. Kärvarna är från Kullings härads sigill. Vapnet registrerades i PRV 1975.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar