Sidor

lördag 25 juli 2009

Maräng med sommarbär.

Ingredienser 4 portioner:

200 g blandade sommarbär
Citronkräm:
6 st äggulor
3 dl socker
2 st citroner, skal och saft från
200 g smör
1 dl grädde
Maräng:
2,5 dl strösocker
1 dl vatten
4 st äggvitor
2 msk socker till äggvitorna
Tarteskal:
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 msk kranvatten
salt och socker
Garnering:
citronmeliss
Tillagning:
Det här är recept från boken "Smaker från Fjällbacka" (Forum).
Skölj och rensa bären.
Citronkräm:
Lägg allt i en katrull och sjud under konstant omrörning till citronkrämen tjocknar. Låt svalna.


Marängen:
Koka socker och vatten till 124 grader. Vispa äggvitor och socker fluffigt. Slå den kokta sockerlagen över den vispade äggvitan i en tunn stråle. Vispa tills marängsmeten svalnar. Klicka upp på plåt, grilla i ugn på 225 grader under grillelement tills marängerna fått färg.

Tarteskal:
Kör mjöl, socker och vatten till en deg i matberedare. Tillsätt salt och socker. Kavla ut och täck små formar. Nagga med gaffel och täck eventuellt kanterna med folie. Grädda i ugn på 200 grader i ca 8 minuter.
Spritsa citronkräm i tarteskalen. Fyll på med bär, toppa med maräng och garnera med citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar