Sidor

söndag 12 juli 2009

rabarberbullar.

Portioner: ca 30 stycken.

Ingredienser:
1 paket färsk jäst à 50 g
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk stötta kardemummakärnor
2 krm salt
ca 12 dl vetemjöl.

Smaksättning:
500 g rabarber skuren i bitarPensling och garnering ägg pärlsocker


Fyllning:
50 g smör eller margarin
75 g riven mandelmassa
1 msk vatten
2 tsk stötta kardemummakärnor och/eller 1 tsk vaniljsocker.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och låt den bli ca 37°C. Rör ut jästen med degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg i ca 5 minuter. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk. Låt jäsa i ca 30minuter.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av mjölet.

Kavla ut degen till en avlång platta, ca 30 x 60 cm.

Bred på fyllningen och den skurna rabarbern och rulla ihop degen. Skär i 15 bitar. Läggihop dem som en ”kaka” på en plåt med bakplåtspapper, en liten långpanna, ca 20 x 30 cm, eller en rund form, ca 26 cm i diameter.

Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter.

Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar