Sidor

fredag 24 juli 2009

Segeltorp.

Segeltorp är en kommundel i Huddinge kommun, Stockholms län. Det är också en postort med ungefär samma avgränsning. Segeltorp ingår i S:t Mikaels församling. Namnet Segeltorp härrör från Segerstorp, 1689 bodde här den utfattiga Anders. Förleden Seger härrör ur sigh (sjuk), ett åldrigt uttryck för vattensjuk mark och sipprande vatten. På kartografen Abraham Hesselgres karta från 1703 fanns flera torp vid sockengränsen mot Vårby, bl. a. Nytorp, Altartorp,Vreten, Holmtorp och Istorp. Landsvägen till Södertälje (idag Gamla Södertäljevägen) genomkorsar området i ost-västlig riktning, vägen färdigställdes år 1670, men enligt Årstafruns dagbok var det dåligt vid Segerstorp "sandigt och gnisslande".
Söder om vägen låg dagsverkstorpet Spikborn, även det ortnamnet lever kvar idag i Spikborsvägen och så kallas en plats vid ängen söder om Hagvägen. Tegelrester vid skogskanten påminner om att det funnits en bebyggelse. Här bodde 1630 torparen Tomas och hans hustru. Ännu längre söderut fanns och fortfarande finns Kolartorp och Fullersta kvarn. Kolarorpet är känt sedan tidigt 1700-tal och har används av gårdens kolare. Senare har Kolartorp blivit ett soldattorp, 1820 var grenadjären I. Wårberg skriven på stället. Fullerstakvarnen var i bruk från 1689 till slutet av 1800-talet.
Mitt i området ligger Juringe gård med mycket gamla anor. Ett gravfält på platsen vittnar om bebyggelse redan under yngre järnålder. Namnet Juringe förekommer första gången år 1538. Helt säkra är inte ortnamnsforskare hur de skall tolka Juringe, men det mesta tyder på att det kommer från iur, ett gammalt ord för vildsvin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar