Sidor

lördag 22 augusti 2009

Bangladesh.




Bangladesh är en republik i Sydasien vid Bengaliska viken, mellan Indien och Burma.
Bangladesh utgör östra delen av den historiska indiska provinsen Bengalen, och kallades fram till 1971, när landet fortfarande var en provins i Pakistan, för Östpakistan. Bangladesh är ett bengaliskt ord som betyder "Bengalens land". Bengalen blev som en delvis muslimsk provins fick sin början på 1200-talet, när de första muslimska krigsherrarna erövrade området. I slutet av 1400-talet anlände de första europeiska handelsmännen. Under mogulriket blev Bengalen en välmående del av riket genom handel och industri, delvis på grundval av de affärer som gjordes med européerna. Efter 1707 förlorade stormogulerna alltmer av sitt inflytande, och efter slaget i Plassey hade britterna lyckats ta den politiska kontrollen över Bengalen.
Vid självständigheten från britterna 1947 blev den muslimska östra delen av Bengalen en provins i den nybildade muslimska staten Pakistan. På grund av det förtryck som bengalerna menade sig vara utsatta för av den punjabidominerade regeringen i Pakistan röstade man fram ett separatistparti (Awamiförbundet) som helt dominerande parti i Östpakistan i valen 1970.
Pakistan delades 1971, då Östpakistan bröt sig ur förbundsstaten och bildade republiken Bangladesh. Bengalerna i Östpakistan ansåg att Västpakistan exploaterade den östra landsdelen, och i början av 1971 gjorde de uppror, vilket ledde till häftiga strider. Revolten slogs ner av regeringsstyrkor, och nära sex miljoner människor flydde från Östpakistan till Indien. Indien protesterade mot den ekonomiska bördan och anklagade Pakistan för brutalitet. Pakistan å sin sida kritiserade Indien för att det blandade sig i landets inre angelägenheter. Krig bröt ut mellan de båda länderna, indiska trupper intog Östpakistan, som snabbt blev en självständig stat med namnet Bangladesh.
Slutligen nåddes under hösten 1971 full självständighet för den nya stat som tog sig namnet Bangladesh ("det fria Bengalen"), under schejk Mujibur Rahman, som dock inte blev den nya statens president, utan blev dess premiärminister. 1974 erkändes Bangladesh av Pakistan, vars ledare Ali Bhutto besökte landet senare samma år som tecken på att relationerna normaliserats. Samma år drabbades landets bräckliga ekonomi av ett förödande slag. Efter en översvämmningskatastrof av stora mått följde hungersnöd och tilltagande anarki. 1975 antogs en ny författning enligt vilken Mujibur Rahman blev president. Samtidigt infördes enpartisystem. I augusti 1975 dödades presidenten och hans familj i en militärkupp ledd av en grupp höger-officerare. Två år av kaos med flera militärkupper följde. Den politiska stabiliserades sedan general Ziaur Rahman utsetts till president 1977. Oppositionspartier blev åter tillåtna, och parlamentsval ägde rum 1979, vilka resulterade i en civil regering. Presidenten förblev dock den tyngsta maktfaktorn. Efter en god skörd 1978 förbättrades ekonomin något, men landet har stora svårigheter att försörja sin stora befolkning och förblir ett av Asiens fattigaste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar