Sidor

måndag 24 augusti 2009

Deje.

Deje är en tätort i Forshaga kommun. Orten var tidigare ett typiskt brukssamhälle och var också en järnvägsknut, där den nerlagda järnvägen NKlJ mötte Bergslagsbanan. Den senare används fortfarande för viss godstrafik.
Utseende, sevärdheter och anläggningar.

Deje domineras fortfarande av det något förfallna före detta sulfit- och pappersbruket, som bland annat har två höga tegelskorstenar. Det drevs sist av företaget Delax AB innan det lades ner år 1985. Massatillverkningen (sulfitbruket, som bland annat innebär kokning av trä till pappersmassa) lades ner redan på 1970-talet, medan pappersbruket fortlevde till 1985.
Genom samhället rinner Klarälven, som gör två krökar i samhället, först åt öster från norr och sedan vidare åt söder. Det finns tre broar över älven:
en hängbro, som numera enbart används för gång- och cykeltrafik (sedan 1985),
en före detta järnvägsbro (för NKIJ) – en fackverkskonstruktion i stål, som nu är en del av cykelbanan mellan Karlstad och Uddeholm (den så kallade Klarälvsbanan), samt
en ny vägbro på betongpelare invigd 1985. Samma år sprängdes en gammal bågbro, som låg mer söderut vid bruket och som användes för biltrafik.
Det finns ytterligare en järnvägsbro strax söder om samhället för Bergslagsbanans järnväg. Den är också en fackverkskonstruktion – fast enklare och längre än den andra järnvägsbron och byggd på flera stenpelare.
I samhällets mitt finns också ett vattenkraftverk, Dejefors kraftverk, som ligger där det tidigare fanns ett vattenfall (en fors).
I södra Deje, strax söder om bruket, finns dessutom några märkliga välbevarade kvadratiska arbetarbostäder i timrat trä med rödmålad träpanel och vita knutar och verandor. De tillhörde bruket och hyrdes ut till arbetarna. I forsen fanns under medeltiden ett laxfiske, från 1686 omnämnt som Deje i jordeboken. Fisket tillhörde antagligen de gamla byarna Västra och Östra Deje, som ligger på båda sidor om Klarälven någon mil nerströms från den nuvarande tätorten. Dessa byars namn kan innehålla ett fornsvenskt ord deghia som betyder 'sumpigt område'. Det syftar antagligen på älvstränderna på platsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar