Sidor

måndag 17 augusti 2009

Essen. (Tyskland)

Essen är en stad i Tyskland, och är belägen vid floden Ruhr, omkring 10 kilometer öster om floden Rhen. Den är med sina 582 140 invånare i slutet av 2007 den näst största staden i Ruhrområdet och den tredje största i Nordrhein-Westfalen. I slutet av 1500-talet och i början av 1600-talet blir Essen en vapensmedja, en titel som staden kommer att identifiera sig med under århundraden där det 300 år senare kommer att stå Essen - die Waffenschmiede des Reiches mittemot centralstationen och som först efter andra världskriget ersätts med Essen - die Einkaufsstadt. 1620 tillverkar Essens smedjor 14 000 gevär och pistoler och staden blir strategiskt intressant. Under det trettioåriga kriget står Essen som evangelisk stad mot stiftet. Maria Clara von Spaur und Vallier hämtar 1623 de katolska spanjorerna till Essen för att genomföra en motreformation mot den evangeliska staden. 1624 införs en rekatoliseringslag och invånarnas kyrkogång kontrolleras. Staden, inte stiftet, är ansvarig för kosten och login för ockupationstrupperna.
1629 stormar holländarna staden. Maria Clara flyr 4 november 1629 till det katolska Köln. Sommaren 1631 kommer hon tillbaka då en bayersk garnison under Gottfried Heinrich Graf zu Pappenheim är i staden men måste redan i september samma år lämna Essen igen. Maria Clara dör i Köln 1644. Essen är svårt drabbat av kriget, hela tiden sker gripanden, bortrövanden av människor och tvingaden till militärtjänst. Även efter Westfaliska freden stannar trupperna i staden, de sista trupperna lämnar Essen 9 september 1650. Essen och Kruppkoncernen har under många år påverkat varandra. Familjen Krupp kom till Essen under 1500-talet och hade flera viktiga poster i staden. Friedrich Krupp startade sin första stålproduktion 1811 och denna skulle under många år ge stadens invånare inkomster även om affärerna till en början inte gick särskilt bra. Från 1840-talet började den kraftiga befolkningsväxten som gjorde Essen till en storstad. Kruppkoncernens vapentillverkning gjorde Essen till centrum för Tysklands upprustningar innan de båda världskrigen.
Kruppverkens behov av arbetskraft var också orsaken till Essens befolkningsökning. Familjen Krupps era slutade 1967 då Alfried Krupp von Bohlen und Halbach dog och hans son Arndt von Bohlen und Halbach avstod från att ta över koncernen. Industrialisten Friedrich Grillo grundade en teater och ett operahus för den uppåtgående staden 1892. Teatern heter idag fortfarande Grillo-Theater och fungerar idag som stadsteater. Den byggdes i nyklassicistisk stil i stadens centrum och invigdes 1892.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar