Sidor

torsdag 20 augusti 2009

Gibraltar. (Brittiskt territorium)

Gibraltar är ett brittiskt territorium (British overseas territory) beläget på södra delen av Pyreneiska halvön, vid Gibraltar sund. Dess strategiska läge möjliggör fullständig militär kontroll av all in- och utpassering i Medelhavet. Folkmängden uppgår till 28 875 (2008) och huvudstaden är Gibraltar Town.
Spanien gör sedan 1700-talet anspråk på Gibraltar, men befolkningen har i folkomröstningar gett överväldigande stöd för fortsatt brittisk tillhörighet. På den spanska sidan av gränsen ligger gränsstaden La Línea de la Concepción. Många gibraltarbor har flyttat över till den spanska sidan som en följd av de lägre boendekostnaderna där, och omvänt är det många på den spanska sidan som arbetar inom Gibraltar där lönerna är högre.
De apor, makaker (Macaca sylvanus), som bor på Gibraltarklippan har blivit kända. Gibraltar har en egen toppdomän på internet, .gi. Redan i antikens skrifter omtalas den 500 meter höga och branta kalkklippan som finns på halvön. Namnet Gibraltar kommer från den arabiska benämningen djebel Tariq, "Tariqs berg", efter den moriske härföraren Tariq ibn Ziyad. Det uppstod i samband med arabernas invasion åren 710 - 711. Halvön kom i spansk ägo år 1493 då morerna definitivt drevs ur Spanien ("morens sista suck"). Under det spanska tronföljdskriget, anföll amiral George Rooke staden och dess fästning. Den 22 juni 1704 landsteg han med 5 000 man. Till sin förvåning upptäckte han att försvararna bara var 500 man och efter två dagars belägring kunde han inta fästningen. Den 4 augusti samma år deklarerades Gibraltar officiellt som en brittisk besittning. Spanien försökte med hjälp av Frankrike att ta tillbaka fästningen, men misslyckades. År 1705 ansåg spanjorerna att det inte var någon idé att anfalla igen och i freden i Utrecht 1713 accepterade Spanien att halvön var brittisk.
Gibraltar har tillhört Spanien i 212 år (1492-1704) och Storbritannien i hittills 305 år (sedan 1704). Spanien har både militärt och politiskt försökt ta tillbaka halvön vid ett flertal tillfällen men misslyckades. Vid en folkomröstning i Gibraltar 1967 röstade en överväldigande majoritet för att Gibraltar skulle fortsätta vara brittiskt. Gibraltar täcker en yta på 6,5 km², och delar sin 1,2 kilometer långa landgräns med Spanien. Gibraltar har även en 12 kilometer lång kustlinje. Gibraltar har två kuster, den på östra sidan innehåller bosättningarna Sandy Bay och Catalan Bay, och den på västra sidan innehåller den huvudsakliga staden, där de flesta bor.
Gibraltar åtnjuter ett medelhavsklimat, med milda vintrar och varma somrar. Territoriet består främst av kustnära lågland, som gränsar till den 426 meter höga Gibraltarklippan.
Gibraltar har mycket få naturresurser och begränsad tillgång till färskvatten. Fram till nyligen har gibraltarborna tagit tillvara på regnvatten, numera används ett desalinationsverk, som är inbyggt i själva klippan.
Gibraltar är ett av de mest tätbefolkade territorierna i världen, med ungefär 4 290 invånare per kvadratkilometer. Den ökade landefterfrågan bemöts av återtagande av land från havet, ungefär tio procent av territoriets totala yta utgörs av område som en gång varit hav.
Själva Gibraltarklippan är av kalksten och är 426 meter hög. I den finns långa tunnlar, de flesta används av militären och är avstängda för allmänheten. Större delen av dess övre område är ett naturreservat, där omkring 250 makaker, de enda vilda aporna i Europa, håller till. Genetisk forskning och historiska dokument pekar på att de fanns på Gibraltar före britternas ankomst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar