Sidor

onsdag 12 augusti 2009

Gunnebo.

Gunnebo är en tätort i Västerviks kommun i Kalmar län, belägen ca 12 km sydväst om centralorten Västervik, vid Verkebäcksviken.
Gunnebo är känd för sin tillverkning av bl.a. stängsel (gunnebostängsel) och spik. Det ligger nära Rådasjön och Stensjön. Gunnebos historia kan följas tillbaka till 1397, då namnet för första gången uppträder på en storgård med tillhörande kvarn. Sedan dess har gården varit i kunglig, kyrklig och frälse ägo. Namnet kan spåras i de skriftliga källorna till Gunnobodher 1397, vidare Gunnerbo 1533, Gunnebodh 1609 och Gunnebo 1881. Förleden Gunne- anses komma av det fornsvenska kvinnonamnet Gunna eller det likväl fornsvenska mansnamnet Gunne. Befolkningen kallades här i äldre tider (1659) för Gunneboer. Huset som är uppfört i slutet av 1700-talet i italiensk-fransk stil och är byggt i trä; furu och gran från norra Sverige. Motsvarande praktbyggen i Europa uppfördes främst i sten på den tiden. Trots sina kolonner i fasaden, terrasser på norra sidan och den monumentala trappanläggningen i söder mot stilparken är det egentligen inget slott, utan en sommarvilla.Ordet slott har fått en värdeförskjutning; det gällde först alla kungliga byggnader, men i slutet av 1800-talet började stora herrgårdar kallas slott. Gunnebo kallades redan under tillkomstperioden för "det lilla fagra träslottet" och man skrev, att "träbyggnaden är som ett litet slott".
Huvudbyggnaden är på 900m2 och har 25 rum. Källarplanet hyser ekonomiavdelning med kök och förrådsutrymmen. I huvudvåningen finns makarna Halls bostadssviter, matsal samt den stora salongen. Den övre våningen består främst av gästrum. Därutöver sträcker sig en vindsvåning över hela byggnaden. Det unika med Gunnebo är harmonin och samstämmigheten till minsta detalj, allt format av samme man. Gunnebo är ett helgjutet uttryck för tidig nyklassicism i sin arkitektur, den fasta inredningen och möblerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar