Sidor

lördag 15 augusti 2009

Hamburgsund.

Hamburgsund är en tätort i Tanums kommun, i Bohuslän, Västra Götalands län.
Hamburgsund är ett fortfarande levande kustsamhälle med rötter i fiske, fraktfart och stenhuggeri. En del av samhället ligger på fastlandet en del på andra sidan sundet, på Hamburgö. Över sundet går en av Vägverkets linfärja. Färjeleden är 130 m lång och kallas Hamburgsundsleden och drivs av Vägverket Färjerederiet.
En stor del av den äldre bebyggelse som finns kring sundet är bevarad, såväl bostadshus som sjöbodar.
På berget ovanför färjeläget ligger Hamburgsunds kapell.
I yttersta havsbandet ca 5 km sydväst om Hambursund finns den spektakulära båken Saltskärs käring. Båken finns avbildad i Hamburgsunds logotype. Redan på 1000-talet fanns tingsplatsen för Viken vid klippan, som idag kallas Hornborgs slott vid Hamburgsundet, strax söder nuvarande Hamburgsund. Idag finns en replik av en vikingaby vid tingsplatsen, Hornbore by.
Hamburgsund omnämns, i dokumentation kring Öresundstullen, år 1585 som tullstation. Under 1700-talets sillperiod fanns längs det skyddade sundet mellan Hamburgö och fastlandet ett flertal trankokerier.
I början av 1800-talet var bebyggelsen fortfarande av sparsam, men tog fart när befolkningen började bedriva fraktfart. Skutor från Hamburgsund fraktade trä och tegel från Norge, kol och koks från Göteborg samt sill och sten från Bohuslän.
Ytterligare en viktig faktor i Hamburgsunds snabba utveckling under slutet av 1800-talet var omfattande etablering av stenindustrier i trakten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar