Sidor

torsdag 27 augusti 2009

Härryda.

Härryda kommun är en kommun i Västra Götalands län. Centralort är Mölnlycke.
Kommunen ingår i Storgöteborg.
Härryda kommun utgörs från väster till öster av församlingarna Råda, Landvetter, Härryda och Björketorp. Grannkommuner är Mölndal, Göteborg, Partille, Lerum, Bollebygd och Mark.
Medan Mölnlycke och Landvetter sedan 1960- och 1970-talen har expanderat på grund av sitt läge på nära avstånd till Göteborg, har de östliga kommundelarna Björketorps församling och Härryda inte vuxit i samma omfattning, utan behållit sin glesbygdskaraktär. Härryda kommun bildades vid kommunreformen 1971 genom sammanläggning av de tidigare landskommunerna Björketorp, Landvetter och Råda. Namnet togs från Härryda, som varit en kommun 1863-1952, då den lades samman med Landvetter. Namnet valdes för att bevara minnet av Härryda socken och samhälle, eftersom man trodde att orten skulle försvinna efter byggandet av Landvetter flygplats på grund av bullerstörningar. I stället har närheten till den stora arbetsplats flygplatsen är givit liv åt Härryda.
Till centralort valdes Mölnlycke.
Björketorps församling tillhörde före 1971 Bollebygds härad i Älvsborgs län, men bytte län det året (i enlighet med den då rådande centralortsteorin) och tillhör därför idag inte Bollebygds kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar