Sidor

tisdag 25 augusti 2009

Klavreström.

Klavreström är en ort och f.d. järnbruk i Uppvidinge kommun, Kronobergs län, Småland. Orten ingår i tätorten Norrhult-Klavreström.
Järnbruket i Klavreström grundades år 1736 av löjtnanten Lars Silfversparre. Det ligger vid Mörrumsåns övre del mellan Enghultsjön och Norrsjön.
Bruket i Klavreström och kringliggande järnbruk hade en likartad produktion. Av sjömalm framställdes tackjärn i masugnen. Tackjärnet kunde användas till gjutgods eller vidareförädlas till stångjärn i hammarsmedjan. En del av stångjärnet förädlades ytterligare på bruket. En del blev svartsmide i knipsmedjan och en del spik i spiksmedjan. I Klavreström tillverkades i första hand stångjärn men senare även kaminer, värmepannor, kokspisar, manglar och andra bruksföremål. Vid bruket byggdes förutom smedja, masugn och andra produktionsbyggnader även arbetarbostäder och en bruksherrgård. Redan vid 1800-talets början fanns omkring 50 personer boende vid bruket.
Produktionen moderniserades efterhand och hölls igång till omkring 1970, då bruket lades ner. 1983-1985 inrättades ett bruksmuseum i det gamla stenmagasinet. Utställningen visar föremål från den tidigare produktionen. I vissa av brukets lokaler finns STF:s vandrarhem.

2 kommentarer:

  1. Hej, Jag har jobbat några på Brukskontoret (den gula villan på bilden) Klavreströms Järnbruk som sekreterare till brukspatron Ekströmer. Jag satt i ett litet rum den tredje fönstret från vägsidan nedre botten.

    SvaraRadera