Sidor

måndag 10 augusti 2009

Laholm.

Laholm är en mindre stad i södra Halland och centralort i Laholms kommun i södra Hallands län.
Laholm ligger vid Lagans utlopp i Laholmsbukten. Staden är både den äldsta, med stadsprivilegier från 1200-talet, och minsta i Halland. Största företaget på orten är DIAB som tillverkar divinycellplast. Gymnasieskolan, som har fått namnet Osbecksgymnasiet efter Carl von Linnés lärjunge Per Osbeck, är belägen i närheten av riksväg 24 som går genom staden.
Man vet genom arkeologiska undersökningar att platsen har varit bebyggd länge, förmodligen 4 000 år. Strax utanför den nutida stadsgränsen ligger ett flertal högar från äldre bronsåldern vid vad som då var ett förmodat vadställe över Lagan. Strax innanför dessa ligger en boplats från järnåldern. Vid stadens nya industriområde Nyby Industriområde ligger också ett flertal gravhögar som man förmodar är från bronsåldern.
Orten har inte expanderat nämnvärt under senare tid, men upplevde en mycket turbulent tid under stormaktsårens ständiga nordiska krig. Den skall ha blivit nerbrännd vid ett flertal tillfällen under denna period som varade under 1500- och 1600-talen. Vid Karl XIs skattereduktion raserades också den fästning Lagaholm som tidigare legat vid Lagan. Ruinen grävdes ut under mitten av förra århundradet och ett tafattat försök till rekonstruering gjordes, men idag så utgör ruinen brofundamentet och kraftverksdammen vid Lagan. Stadens siste borgmästare Axel Malmquist införskaffade ett flertal skulpturer till staden för intäkterna från en lokalrevy, Lagaholmsspelen, som periodvis återuppstått under senare år, och vars manus och regi han själv ofta stod för.
I staden finns även Sankt Knuts Gille med anor tillbaka till 1200-talets mitt.Gillets sigill utgörs av en medeltida sigillstamp som en gång hittats i jorden på Nybyområdet.
Laholm är känd som en av landets viktigaste krukmakarstäder. Laholmskeramik och Jani keramik var de mest betydande verkstäderna. Stadskärnan utgörs av ett område som kallas Gamleby som omger kyrkan Sankt Clemens kyrka och också utgör den gamla staden. I rådhuset finns Stig Blombergs klockspel Riddarspelet som fem gånger om dagen minner om freden i Laholm år 1278. Hela miljön runt rådhuset och Stortorget är vacker och idyllisk och har inte förändrats nämnvärt de senaste 50 åren.
Det nya stadshuset som byggdes efter den stora kommunsammanslagningen 1972 I samma byggnad ligger Stadsbiblioteket. Den gamla järnvägsstationen utgör idag kontor åt kommunens fastighetsbolag, medan den nya, med smeknamnet "Lilla huset på prärien", är lokaliserad halvvägs till grannorten Mellbystrand på grund av järnvägens nya sträckning under mitten av 1990-talet. Den gamla järnvägen och banvallen som gick rakt igenom staden har idag rivits ner och gett plats åt ett grönområde, en cykelbro. Ett undantag är den gamla järnvägsbron över kraftdammen vid Lagaholms slottsruin. Byggnation av ett nytt bostadsområde pågår (2008) de norra delarna av stationsområdet.
Stadens högsta punkt är Lantmännens gamla silo som ligger i det gamla industriområdet, där man också finner bryggeriet Sofiero som efter ett flertal ägare nu ägs av Kopparbergs Bryggeri. I samma området ligger även företaget DIABs lokaler och en stenkast därifrån Nilsson Special Vehicles som bygger limousiner och ambulanser. Ett tag hystes stora planer för området som dock fick skrinläggas sedan kommunen inte kunnat betala de arkeologiska undersökningar som var tvungna att genomföras då det i området finns lämningar från järnåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar