Sidor

onsdag 12 augusti 2009

Ljungbyholm.

Ljungbyholm är en tätort i Kalmar kommun i Kalmar län. Ljungbyholm är centrum i Södra Möre och ligger ca 15 km från centralorten Kalmar.

I tätorten Ljungbyholm finns det bland annat affär, guldsmed, skola (1-9) och förskola, bibliotek, möbelaffär, golvaffär med mera.
Läge: cirka 1,3 mil söder om Kalmar.

Invånare: 1 942 personer (varav 1 564 i tätorten).

Öster om Ljungbyholm har flera stenåldersboplatser upptäckts.I bygden och samhället finns fornlämningar från bronsålder och äldre järnålder. Där finns också en av de få kända runstenarna kommunen. Stenen är inmurad i en av väggarna i kyrkan.Vid Ljungby medeltida kyrka samlades tre viktiga vägar. Det var landsvägen till Kalmar, vägen på Ljungbyåsen samt vägen till landstingsplatsen i Dörby. En annan viktig farled var ån.Omkring 1800-1870 var Kölbygärde postgård. År 1862 startades postdiligenslinjer och systemet med postbönder upphörde.Ljungby by med Ljungbyholm gård är känd sedan tidig medeltid. Byn låg på den södra sidan av ån medan kyrka och prästgård byggdes upp på den norra sidan. Under 1800-talet utökades bebyggelsen med sockenmagasin, kommunalhuset och skolan. Ljungbyholm blev stationssamhälle år 1899.

Sevärdheter.

I Ljungbyholm finns det gamla sockenmagasinet från 1803, numera hembygdsmuseum.Ljungby kyrka är den största medeltida kyrkan i kommunen. I tornväggen finns runstenen inmurad.Röda skolan, byggd 1853, var socknens första skolhus.Ljungby by ligger på åsen söder om ån. Genom byn går den gamla landsvägen, och i den norra delen av byn ligger skanskullen från Kalmarkriget 1611.I byn finns tre dödisgropar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar