Sidor

onsdag 19 augusti 2009

"Mozart dog av en halsinfektion"

I mer än två århundraden har det spekulerats i vad kompositören Wolfgang Amadeus Mozart egentligen dog av. Teorier om bland annat förgiftning och syfilis har framförts, men nu tror forskarna att de funnit svaret på gåtan. Och det verkar som om att det var en enkel halsinfektion tog livet av musikgeniet, Kompositören Wolfgang Amadeus Mozart avled den femte december 1791, endast 35 år gammal.Innan sin död han hann skriva och tonsätta odödliga klassiker som Piano Concerto No. 21 och Symphony no. 35.
"Feber och utslag"
Orsaken till Mozarts tidiga frånfälle har gäckat människor i över tvåhundra år och flera teorier har lagts fram. I dödsattesten stod endast att Mozart dött av " feber och utslag" och en av de teorier som förts fram är att Mozart blev förgiftad av en svartsjuk rival. Andra teorier som framförts är att Mozart åt en kotlett som inte var tillräckligt välstekt och därför drabbades av parasiter. Det har också spekulerats i att Mozart dog av syfilis.

Men nu kan forskare vid universitetet i Amsterdam ha kommit sanningen på spåren. I en artikel i tidskriften Annals of Internal Medicine skriver professor Richard Zegers att Mozart med största sannolikhet drabbades av en streptokockinfektion i halsen. Infektionen ledde till njursvikt vilket ledde till döden,



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar