Sidor

söndag 9 augusti 2009

Nicosia.(Lefkosia)


Nicosia, som lokalt kallas Lefkosia (grekiska: Λευκωσία, turkiska: Lefkosa) är huvudstad och största stad Cypern. Belägen vid floden Pedieos och ligger nästan mitt i centrum av ön, den är säte för regeringen och de viktigaste businesscenter. Nicosia är huvudstad i Nicosia District.
Efter intercommunal våld av 1960-talet, kapitalet fördelas mellan öns grekiska cypriotiska och turkiska cypriotiska samhällena i söder och norr respektive. Ett försök till kupp att förena ön med Grekland år 1974 ledde till att turkiska invasionen, medan kapital dividerat sedan dess, med turkiska cyprioter hävdar norr som huvudstad i sin egen pseudostate, turkiska republiken på norra Cypern,(TRNC) (bara genom Turkiet). Den 3 april 2008, som ett led i ansträngningarna för att återförena ön, en symbolisk mur dividera två samhällen vid Ledra Street inleddes.
Söder om den gröna linjen, befolkningen i staden är 270.000 (sen 2004), medan ytterligare 84.893 bor i norr. Nicosia är viktigt kommersiellt med många butiker, två moderna köpcentra, restauranger och underhållning. Staden är ett handels-centrum och tillverkar textilier, läder, keramik, plast och andra produkter. Koppar gruvor finns i närheten. Nicosia är säte för Högskolan i Cypern (UCY) och fyra andra universitet.




Nicosia var stadsstaten kallas Ledra eller Ledrae i gamla tider. Kungen av Ledra, Onasagoras, registrerades som en hyllning till Esarhaddon av Assyrien i 672 BC. Ombyggd av Lefkos, son till Ptolemy jag runt 300 BC, Ledra i grekiska och romerska tiden var en liten, obetydlig stad, även känd som Lefkothea. I Temne fick sin första kristna biskop, Trifillios i 348, staden hette Lefkousia eller Ledra.
Lefkosia, staden blev öns huvudstad runt den 10: e århundradet. Den hade vuxit i betydelse på grund av hot mot kuststäder Paphos och Salamis, som gjorde många människor fly till den centralt placerade Lefkosia.
Säte för Lusignan kungar Cypern sedan 1192, blev det en venetiansk innehav i 1489 och sjönk till den ottomanska imperiet under 1571. Ledra är nu det verkliga namnet på den mest populära kommersiella gatan.
Den exonym "Nicosia" verkade med ankomsten av Lusignans. Den frankiska "korsfararna antingen inte kunde eller brydde sig inte att uttala namnet Lefkosia, och en tendens att säga" Nicosia ". I denna era av Franks, staden expanderat kulturellt, och i 15 och 16-talen, såg uppförande av ett antal palats, herrgårdar, kyrkor och kloster.
Vissa 20.000 invånare dött till följd av det ottomanska belägringen av 1570. Syntetiska och naturkatastrofer ytterligare drabbade staden under 19th century. Turkarna krossade 1821 anti-osmanska uppror i blodet.
Kolera drabbade staden 1835 och brand förstörde stora delar av Nicosia i 1857. Det brittiska imperiet fick kontroll över ön år 1878, med Nicosia funktion som huvudstad i det nya brittiska innehav.
Nicosia var skådeplats för extrema våld under perioden strax före cypriotiska självständighet 1960. Eftersom de grekiska stödde kuppen och turkiska invasionen som följde den i 1974, en del av stadens norra sektorn har innanför gränsen för ett FN buffertzon.
De gravar av Lusignan kungar är fd katedralen i St Sophia, Sophia, nu en moské i norra sektorn. Kärnan i staden har också väl bevarat venetianska fästningar, byggd i 16-talet, som omger den gamla, medeltida delen av staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar