Sidor

tisdag 11 augusti 2009

Nordmaling.

Nordmaling (sydsamiska Nordmelikse eller Novlemaanege), är en tätort i nordöstra Ångermanland och centralort i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Nordmaling ligger omkring 50 kilometer från både Örnsköldsvik och Umeå, invid Nordmalingsfjärden av Bottenviken. Europaväg 4 passerar strax nordväst om orten.
En gång om året anordnas musikfesten "Parkfesten" (juli månad) under den så kallade marknadshelgen. Från och med 1987 och under en lång följd av år anordnades vartannat år Nordic Baroque Music Festival i Nordmaling. Festivalen lockade till sig världsstjärnor inom barockmusik men är numera nedlagd.
Nordväst om Nordmaling ligger Olofsfors bruk. Bruket är numera museum. Orten tillhör det gamla Nordmalings och Bjurholms tingslag.
Herrlaget i handboll var en hårsmån ifrån Elitserien på 1990-talet. Nordmaling har också bidragit med ett par spelare till Elitserien i ishockey, varav Christoffer Norgren (Skellefteå AIK) och Peter Öberg (Modo) är de mest kända.
Sportfiske efter lax och havsöring erbjuds inom en mils avstånd i två fina skogsälvar, Lögdeälven och Öreälven. Där båda älvarna erbjuder övernattningsstugor och vandringsleder för allmänheten.

Bengt-Livethrdaskola.Blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar