Sidor

fredag 21 augusti 2009

Norrala.

Norrala är en socken i Söderhamns kommun, indelad i flera mindre byar. Ytan är 165,60 km².
Socknen är huvudsakligen en jordbruks- och skogssbygd. Vågbro, tre km norr om Söderhamns centrum, är dock numera en del av Söderhamns tätort. Namnet Norrala går tillbaka till det fornnordiska Alir, vilket ord skall betyda tempel. I Norrala finns byn Ale, och det är möjligt att sockennamnet kan härledas härifrån. Byn Kungsgården i Norrala utsågs 2005 av ett lokalt annonsblad till Årets by 2005 i Söderhamn. Norrala gränsar i i öst mot Bottenhavet och i väster till Trönö. Norrala kommun, som från 1952 även innefattade Trönö, uppgick 1971 i Söderhamns kommun. I Norrala kyrka är aposteln Staffan begravd.
Norrala IF är ortens fotbollsförening som grundades 1932.. För närvarande spelar seniorlaget i div 5 Hälsingland. Medlemsantalet är runt 600 personer.

Norrala kyrka - här finns Staffan stup.

1521 höll här Gustav Vasa sitt glödgade tal till hälsingebönderna och begärde hjälp mot danskarna. Vasamonumentet restes 1773 och finns än idag att beskåda i Kungsgården.Vid Norrala kyrka intill Staffans stupa finns södra Hälsinglands enda Runsten.På 1100-talet kom aposteln Staffan till Hälsingland för att kristna de asatroende vilda hedningarna. Han stenades till döds vid Själstuga men hans kropp fördes till Norrala och monumentet, Staffansstenen vid själstuga, avtäcktes 1928 av bygdens son, ärkebiskop Nathan Söderblom.Du kan gå en kulturpromenad som förutom Vasamonumentet innefattar ett besök på Smedjan, Hälsinglands äldsta hammarverk samt Kvarnen och Bageriet vid dammen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar