Sidor

tisdag 4 augusti 2009

Plano. (Texas) (USA)


Plano är en stad i norra Texas, som ligger främst inom Collin County.

Det är en nordlig förort till Dallas.

Befolkningen var 222.030 vid 2000 års folkräkning, som gör det den nionde största staden i Texas. Enligt en 2008 års folkräkning uppskattning Plano ökade till 267.480 invånare, vilket gör det till sjuttioonde folkrikaste staden i USA.

Plano är i Dallas-Fort Worth huvudstadsregionen, colloquially kallad Metroplex. Staden är hem för många företags huvudkontor, däribland Ericsson Inc., Rent-A-Center, Crossmark, Perot Systems, Electronic Data Systems, JCPenney, friterad-Lay, Cinemark Teatrar, Dr Pepper och UGS.

Under 2005 Plano utsågs den bästa platsen att bo i västra USA med CNN Money magazine. Under 2006 Plano valdes som 11: e bästa plats att leva i USA med CNN Money magazine. Plano skolor konsekvent värdering bland de högsta i landet. Det har varit rankad som den rikaste staden i USA med CNN Money med en fattigdom på mindre än 6,4%. Under 2008 Forbes.com utvalda Plano, University Park, och Highland Park som tre "Upp Suburbs vill Live Well" i Dallas. The United States Census Bureau deklarerade Plano de rikaste staden 2008 genom att jämföra medianplan hushållsinkomst för alla amerikanska städer där befolkningen var större än 250000.

Haggard Park Downtown Plano Haggard Park Downtown Plano
I början av 1840-talet har flera bosättarna kom till området runt Plano. Faciliteter som ett sågverk, en gristmill och en butik väckt fler människor till området. Mail tjänst inrättades, och efter att avvisa flera namn för den spirande stad (inklusive namn i ära då president Millard Fillmore), lokalbefolkningen föreslagit namnet Plano, från det spanska ordet för "platt", en hänvisning till terräng området. Namnet godtogs av postkontor.

Under 1872, slutförandet av Houston och Texas Railroads hjälpte staden att växa, och befolkningen växte till mer än 500 av 1874. Under 1873, staden officiellt registrerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar