Sidor

lördag 8 augusti 2009

Svärdsjö.

Svärdsjö är en tätort 27 kilometer nordöst om Falun. Huvudorten kallas Borgärdet. Bland kända personer från Svärdsjö märks Stig Borglind (grafiker), Arvid Backlund (skulptör) och Helena Anliot (tennisspelare).
Ortens maskot "svärdsjökråkan" har uppkommit som en referens till Gustav Vasas äventyr i området. Skjutsbonden Sven Elfsson från Isala skall ha skurit ett sår på sin hästs ena bakben, på ett område kallat just kråkan, för att missleda de danska knektarna som sökte efter Vasa.
Lars Berghagen, artist. Hans mor kom från Vintjärn området, Lars med familj brukar spendera somrarna i Svärdsjö.
Svärdsjö kyrka i Svärdsjö socken är församlingskyrka i Svärdsjö församling. Kyrkan är belägen norr om huvudorten Borgärdet i tätorten Svärdsjö. Kyrkan är enligt en tradition som nedteckandes på 1600-talet uppförd 1213, men det råder viss osäkerhet om huruvida den första kyrkan verkligen låg på den nuvarande kyrkplatsen. Under 1300-talet uppfördes en stenkyrka, som stod färdig 1405, och vars storlek motsvarar den nuvarande kyrkans två östligaste travéer. Valven slogs dock först under 1400-talets senare hälft, och försedda med takmålningar från slutet av 1400-talet. Kyrkan utvidgades i flera omgångar under 1600- och 1700-talen. Dess nuvarande form och torn fick kyrkan 1873. Orgel fanns i kyrkan redan 1623, men när den anskaffades är oklart.Den senaste förändringen skedde år 2000 då värmesystemet byggdes om från direktverkade el till vattenburen sjövärme.
Dopfunten är från 1200-talet och är den som används än i dag.
Kororgeln kommer från den eldhärjade missionskyrkan i Falun och renoverades från brandskadorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar