Sidor

fredag 21 augusti 2009

Vienna. (Wien.)


Wien, (Bécs på ungerska och Vienna på engelska) är huvudstad i förbundsrepubliken Österrike, belägen långt österut i landet.

Floden Donau flyter genom staden, som 2005 hade 1 626 440 invånare. Det kan anses vara stort för ett litet land som Österrike men det kan ha sin förklaring i att den fram till 1918 var huvudstad i kejsardömet Österrike-Ungern.

Numera är Wien säte för flera internationella institutioner, bland andra det internationella atomenergiorganet IAEA och de oljeproducerande staternas organisation OPEC. Som så många andra romerska städer i Centraleuropa grundades Wien (Vindobona) av romarna på en tidigare keltisk bosättning. Wien belägrades av Osmanska riket 1529 och 1683. Båda gångerna kunde staden hålla ut, andra gången med hjälp från Polen.

1814-1815 hölls Wienkongressen i staden vilket markerade Wiens plats inom dåtidens europeiska storpolitik. Under 1800-talet gjordes stadskärnan om. Man rev då de gamla befästningsvallarna som skyddade innerstaden men samtidigt blockerade det inre och yttre Wien. Den nya marken användes till skapadet av nya stora paradgator i staden.

Kring sekelskiftet 1900 var Wien en samlingspunkt för en rad tänkare och vetenskapsmän, bland andra Sigmund Freud.
1918 splittrades Österrike-Ungern och den en gång kejserliga huvudstaden blev huvudstad i republiken Österrike. Förutsättningarna för Wien förändrades då helt och staden blev dominerade i det Österrike som kraftigt minskade i befolkningstal och storleksmässigt. Även kriget orsakade en befolkningsminskning för Wien.

1938 tappade Wien sin status som huvudstad när Tyskland anslöt Österrike till Stor-Tyskland. Under kriget utsattes staden, där man bland annat hade viktig rustningsindustri, för bombningar. Efter krigsslutet delades Wien upp mellan de fyra segrarmakterna (jmf Berlin) och stadens framtid var oviss. Efterhand skulle förhållandena bli bättre. I samband med Österrikes självständighet 1955 och slutet på de allierades ockupation kunde Wien enas fullt ut och ett ekonomiskt uppsving följde.

2001 sattes Wiens historiska stadskärna upp på UNESCO:s Världsarvslista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar