Sidor

söndag 13 september 2009

Denmark./Danmark.


Danmark (uttalas / dɛnmɑrk /; Danish : Danmark , Danmark, är ett skandinaviskt land i norra Europa och ledande medlem av Konungariket Danmark.

Det är den sydligaste av de nordiska länderna, sydväst om Sverige och södra Norge, och det gränsar i söder av Tyskland.

Danmark gränsar mot både Östersjön och Nordsjön. Landet består av en stor halvö, Jutland (Jylland) och många öar, främst Zeeland (Sjælland), Fyn (Fyn), som Vendsyssel-Thy, Lolland, Falster och Bornholm samt hundratals mindre öar ofta kallade Danska skärgård. Danmark har länge kontrollerade strategi för Östersjön, och dessa vatten är också kända som danska sunden.

Danmark är en konstitutionell monarki med ett parlamentariskt system för regeringen. Danmark har en statliga regeringen och lokala myndigheter i 98 kommuner. Danmark har varit medlem i EU sedan 1973, även om det inte har anslutit sig till euroområdet. Danmark är en grundande medlem av Nato och OECD.

Danmark, med en fri marknad kapitalistisk ekonomi och en stor välfärdsstat, rankas efter en åtgärd, som har världens högsta nivå på lika inkomster. Danmark har det bästa företagsklimatet i världen, enligt den amerikanska affärstidningen Forbes. Mellan 2006 och 2008 undersökningar rankades Danmark som "den lyckligaste i världen", baserad på standarder för hälsa, välfärd, och utbildning. The 2009 Global Peace Index undersökning Danmark rankas som den näst mest fredliga land i världen efter Nya Zeeland. Danmark rankades även som det minst korrumperade landet i världen i 2008 års Corruption Perceptions Index, dela en topp position med Sverige och Nya Zeeland.

De nationella språket, dansk, är nära att svenska och norska, med vilka de har starka kulturella och historiska band. 82,0% av invånarna i Danmark och 90,3% av de etniska danskar är medlemmar i den lutherska statskyrkan. Cirka 9% av befolkningen har utländskt medborgarskap, en stor del av dessa kommer från andra nordiska länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar