Sidor

torsdag 17 september 2009

Fiskebäckskil.

Fiskebäckskil är ett samhälle på Skaftö i Lysekils kommun. Det ligger i mellersta Bohuslän, på södra sidan av Gullmarns mynning, mittemot Lysekil, till vilken det går personbåt. Bilvägen dit är 20 kilometer och kräver färjeöverfart, medan vägen till Uddevalla är 38 kilometer och färjefri.
Eftersom så stor andel av bebyggelsen omvandlats till fritidsbostäder räknas det inte längre som tätort enligt officiella statistiska mått.

— Ur "Försök till Beskrifning öfwer Orousts och Tjörns Häraders Fögderier uti Götheborgs-
och Bohus-Län", Johan Fredrik Hellberg, 1824.

Fiskebäckskil å Skaftöland är ett af de äldste Fisklägen, hwars kyrka fordom stått wid Oxwik, men derefter blifwit flyttad till en höjd å GymnasiiHemmanet Fiskebäcks ägor. Tiden då sådant skett är icke känd. -Folkmängden utgör 675 personer, som hafwa lifsuppehället dels med fragtfart på In- och Utrikes Orter och med fiske. Här finnes 11 större och mindre fiskbåter, å hwilka år 1821 fångades 819 wålor Långor och 917 wålor Torsk. Stället är ett af de snyggare i sitt slag, och större delen af folket bildadt. 143 Manhus utom de å östersidan finnas här. Samhället har sedan 1500-talet vuxit fram som fiskeläge på Skaftölandet, på västra sidan av en djupt inskuren havsvik ("kil" på gammal bohuslänska). På östra sidan av samma vik ligger fiskeläget Östersidan, som uppstod som ett "systersamhälle" till Fiskebäckskil och nu är en del av tätbebyggelsen.
Under det expansiva 1800-talet omvandlades det till ett burget skepparsamhälle, med Bohusläns största fraktflotta. När lönsamheten minskade inom skeppsfrakten började man inrikta sig på det framväxande badortslivet, och samhället har under 1900-talet alltmer blivit en renodlad sommarort.
Idag är de äldre delarna av samhället nästan helt förvandlade till sommarkolonier, och de accelererande huspriserna medför att åretruntbefolkningen stadigt minskar.
Fiskebäckskil utgjorde en egen församling fram till 1888, och en egen kommun fram till 1952 då den gick upp i Skaftö kommun. Häri är inte inbegripet Östersidan, som alltid har följt med övriga delar av Skaftölandet i administrativt avseende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar