Sidor

måndag 14 september 2009

Haiti. (Västindien)

Haiti, formellt Republiken Haiti, är en stat i Västindien som upptar den västra tredjedelen av ön Hispaniola (de östra två tredjedelarna upptas av Dominikanska republiken). Haiti har omkring 7,5 miljoner invånare (2003). När Christofer Columbus anlände till Hispaniola 1492 beboddes ön av Arawak-indianer, som inom 25 år praktiskt taget utplånades av spanjorerna. 1697 överlät Spanien den västra tredjedelen av ön till Frankrike, som med hjälp av afrikanska slavar och en mycket allvarlig miljöförstöring gjorde sig stora inkomster på skogsbruk och sockerbaserade industrier. Haiti har maritimt gräns mot Jamaica och Kuba.
Under den senare delen av 1700-talet gjorde huvuddelen av Haitis 500 000 slavar uppror under ledning av François Toussaint l'Ouverture och den första svarta republiken förklarade sig självständig 1804. Men några demokratiska val blev det inte, istället tog en liten ljushyad rik elit greppet om makten och skulle behålla den i ett och ett halvt sekel.
1950 tog militären makten i en statskupp vilket resulterade i flera års kaos och oroligheter. 1957 kom François Duvalier, allmänt känd som Papa Doc 1957-1971 till makten. Under hans tid vid makten försvagades ekonomin och tusentals personer förföljdes och mördades.1971 tog hans son Jean-Claude Duvalier, även kallad Baby Doc över makten efter faderns död och fortsatte att styra landet med om möjligt ännu mer brutal diktatorisk makt än sin far. Med tiden hårdnade det folkliga motståndet mot regimen allt och 1986 blev situationen tillslut ohållbar och Duvallier tvingades i exil i Frankrike.
Efter diktaturen började en lång och svår process mot demokrati och återuppbyggnad. 1990 blev den före detta prästen Jean-Bertrand Aristide landets första demokratiskt valda president någonsin. Aristide försökte förbättra de fattigas situation och sänka den skyhöga arbetslösheten på bekostnad av landets rika elit som snabbt satte sig till motvärn mot den nye presidenten, detta tillsammans med försämrade de diplomatiska förbindelser med USA (som stött diktatorerna Duvallier och såg Aristide som ett hot) gjorde att det blev svårt att genomföra några verkligt stora reformer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar