Sidor

söndag 6 september 2009

Lingoncheesecake.

Ingredienser 10 bitar
Botten:
250 g digestivekex
100 g smält smör
1 msk malen kanel
Fyllning:
3 st ägg
0,5 dl strösocker
200 g rumsvarm philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 tsk vaniljsocker
1 dl rårörd lingonsylt
Gelé:
1 st gelatinblad
1 dl koncentrerad lingondricka
0,75 dl rårörd lingonsylt

Tillagning
Lingon och kanel är typiska höst- och vintersmaker och dessutom en lyckad kombination. Jag använder gärna lingon och lingonsylt i baket eftersom bären har en frisk och lagom söt smak.
1. Smula kexen i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och kanel och mixa ihop till en smulig massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Låt vila i kylen minst 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 5 minuter.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i resten av ingredienserna.

4. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när den kallnar. Låt pajen kallna.

5. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och låt det försiktigt smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.

6. Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över.

Täck över formen och förvara pajen i kylen, gärna över natten.

1 kommentar:

  1. Hej Bengt !

    Här kommer en liten hälsning från Björneborg. Jag hinner inte sitta så mycket vid datorn numera så jag får kliva in och skriva en rad här i stället. Affären går bra och vi trivs här. Hoppas att allt är bra med dig själv.

    Kramar från oss båda

    SvaraRadera