Sidor

fredag 11 september 2009

Madrid.(Spanien)

Madrid (spanskt uttal:, [maˈð̞ɾi]) är Spaniens huvudstad och den största staden på Iberiska halvön. Det är den tredje mest befolkade staden (3,1 miljoner invånare, med förorter nära 6 miljoner) i EU efter Storlondon och Berlin och Área metropolitana de Madrid är det fjärde mest befolkade stadsområdet i EU efter Paris, London och Ruhrområdet.
Madrid är beläget på vänstra stranden av Manzanares, ett litet tillflöde till Tajos biflod Jarama. Staden är säte för ärkebiskopen. Man väntar sig en stark expansion det kommande decenniet trots en demografisk tillbakagång för Spanien som helhet med en miljon fler invånare till 2020. År 1038 erövrades staden från muslimerna och blev kastiliansk. År 1561 flyttades det kungliga residenset till Madrid från Toledo och 1606 blev staden officiellt Spaniens huvudstad och centret för ett världsimperium, då Spanien var på den tiden motsvarigheten till dagens USA. Mellan 1808 och 1813 kontrollerade fransmännen staden och Napoleons bror Joseph Bonaparte blev kung.
Under Spanska inbördeskriget kom staden att bli den republikanska sidans starkaste fäste. Redan 1936 belägrade Francisco Francos trupper huvudstaden, men motståndarna hade förskansat sig i bergen och lyckades avvärja alla stormningsförsök. Först i mars 1939, dagar innan inbördeskriget officiellt upphört, föll staden för Falangen. På den republikanska sidan användes staden i propagandasyften som "Röda Madrid". Stora delar av staden var sönderskjutet efter kriget.
Efterkrigstiden har inneburit en stark expansion för staden, något som accelererat de senaste decennierna speciellt sedan Spaniens inträde i EU 1986. Som ledande kommersiellt- och kulturellt center i den spansktalande världen kännetecknas detta av en stark invandring från Latinamerika och Afrika. 1992 var Madrid Europas kulturhuvudstad.
Den 11 mars 2004 skadades staden av muslimskt terrordåd på pendeltågslinjerna. 190 personer dödades av terrorattentaten vid Estación de Atocha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar