Sidor

onsdag 9 september 2009

Mainz. (västra Tyskland)

Mainz är huvudstad i delstaten Rheinland-Pfalz i västra Tyskland. Staden har 196 102 invånare (per 31 mars 2007) och är belägen där floderna Rhen och Main flyter samman.

På motsatta sidan av Rhen ligger Wiesbaden som är huvudstad i Hessen. Staden är präglad av domkyrkan och känd för sina karnevalsfester. Universitetet i Mainz grundades 1477, men upplöstes 1798 under franska ockupation. Först 1946 grundades ett universitet i Mainz igen, som då fick namnet Johannes-Gutenberg-Universität.

Universitetet är det största i Rheinland-Pfalz. Förutom universitetet finns det en allmän yrkeshögskola (Fachhochschule) och en katolsk yrkeshögskola i staden. Dessutom finns det två Max-Planck-institut, nämligen Max-Planck-Institut für Polymerforschung och Max-Planck-Institut für Chemie (Otto-Hahn-Institut).
Mainz är mer än 2 000 år gammalt. År 13 f.Kr. byggdes det första romerska kastellet i staden.

I Mainz utvecklades boktryckarkonsten av pionjärer som Johann Gutenberg, Johann Fust och Peter Schöffer (Fusts svärson). Den första boken som tryckts med mekaniska rörliga delar skapades alltså i Mainz. Denna bok brukar kallas för den 42-radiga bibeln eller Gutenbergs bibel. I dagsläget finns det tre perfekt bevarade exemplar av boken. En i London, en i Paris och en i Washington. Tekniken som boktryckarna i Mainz utvecklade byggde på den kinesiska boktryckarkonsten, även papperet som användes vid tryckning anses ursprungligen vara en kinesisk uppfinning.

Efter andra världskriget drogs gränserna mellan de nybildade delstaterna Rheinland-Pfalz och Hessen utefter Rhen. Detta innebar att några av Mainz stadsdelar hamnade på "fel" sida om gränsen och därför tillföll Hessen. Dessa stadsdelar har dock behållit prefixet Mainz i deras namn (t ex Mainz-Kastel) även om de numera är stadsdelar av Wiesbaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar