Sidor

lördag 5 september 2009

Miami. (Florida)

Miami är den största staden i den amerikanska delstaten Floridas sydöstra hörn. Miami ligger längs Floridas atlantkust, ner mot den långsmala kustvägen till Key West. Staden har en yta av 143,1 kvadratkilometer och en befolkning som uppgår till 386 417 invånare (2005). Storstadsområdet Miami-Fort Lauderdale-Miami Beach har 5 463 857 invånare (2006). Större delen av den vidsträckta staden tillhör Miami-Dade County.
Miami är en av USA:s absolut viktigaste hamnstäder. De flesta av de västindiska nöjeskryssningarna utgår från staden.
Den absolut största etniska minoritetsgruppen i Miami är latinamerikaner, en heterogen grupp som dessutom växer långt snabbare än vita, "europeiska" amerikaner i området. Ett betydande antal av latinamerikanerna är illegala invandrare som sökt sig till USA för ett bättre liv. Kubanerna är kanske mest märkbara bland de många latinamerikanska grupperna. En stor del av dessa kubaner kom till Miami under 1960-talet, efter Fidel Castros maktövertagande. Stadsdelen Little Havana är kubanernas "eget" distrikt och här hörs mer spanska än engelska. Spanskan har överhuvudtaget fått snudd på officiell status bredvid engelskan i Miami p.g.a. den stora delen spansktalande. På 1980-talet kom en ny våg med latinamerikanska immigranter, denna gång från till exempel Centralamerika och Colombia. Till följd av den stora invandringen från främt Kuba är Karibisk spanska den vanligaste spanska dialekten i staden. De latinamerikanska influenserna präglar Miamis nöjes- och kulturliv. Staden är faktiskt en av de viktigaste platserna för den latinamerikanska världens television-, musik- och övrig underhållningsproduktion.
Ca 22% av de boende i staden är afroamerikaner, många av dem invandrare från Karibien. Av miamiborna lever ca 29% under fattigdomsgränsen, vilket enligt United States Census Bureau gör staden till en av landets fattigaste. Som en kontrast till detta ser man också iögonfallande rikedom i Miami-området, inte minst i lyxvillornas Coral Gables. Miami har ett tropiskt klimat med heta, fuktiga och nederbördsrika somrar och varma, torrare vintrar. Temperaturerna på sommaren ligger stadigt runt 33°C dagtid och runt 24°C nattetid. Resten av året är temperaturerna drygt 23-26°C dagtid och 16-19°C nattetid med lägre luftfuktighet.
Årsnederbörden är omkring 1600 mm där det mesta sker på sommaren och hösten i samband med kraftiga snabba åskskurar. Regnigaste månaden är Augusti med 219 mm och den torraste är januari med 48 mm regn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar