Sidor

torsdag 3 september 2009

Pärontatin.

Pajen kan varieras med olika frukter. Har man inte en stekpanna som tål att stå i ugnen kan man göra pajen i en annan form. Gör då karamellen i en liten kastrull och häll sedan över den i formen.

6 st päron
60 gram smör
3 msk socker
0,5 st saft och skal av citron,
smördeg, fryst eller färsk färdig
Karamell
1,5 dl socker
0,75 dl vatten


Tillagning
1. Blanda socker och vatten till karamellen i en tjockbottnad stekpanna av gjutjärn. Värm på svag värme tills det blir en ljust gulbrun karamellsås.

2. Halvera päronen, skala och kärna ur dem. Lägg dem med den kupiga sidan ner på karamellen. Smält samman smör, socker citronsaft och skal och ringla över päronen.

3. Kavla ut smördegen till 3 mm tjocklek. Lägg degen över formen så att den täcks helt. Vik in vid kanterna. Gör små lufthål i degen.

4. Grädda i 200-gradig ugn i 30–40 minuter.

Låt svalna något och vänd upp på ett fat i samband med serveringen.

Servera gärna tatinen ljummen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar