Sidor

måndag 14 september 2009

Rome. (Italien)

Rom (latin och italienska Roma, namnet eventuellt av etruskiskt ursprung) är huvudstad i Italien och var även huvudstad i det Romerska riket under antiken. Rom är huvudstad i regionen Lazio och huvudort i provinsen Roma. I Rom ligger även Vatikanstaten, centrum för Romersk-katolska kyrkan. Rom har 2 711 476 invånare (31 augusti 2007).
Rom kallas sedan antiken urbs aeterna, den eviga staden; vanligare är dock det mer anspråkslösa urbs Roma ”staden Rom”, och ibland endast urbs. Enligt legenden grundades staden Rom den 21 april 753 f.Kr. (se ab urbe condita) på sju legendariska kullar vid floden Tibern av Romulus, den ene av de två bröderna Romulus och Remus, vilka hade blivit uppfödda av en varginna och sedan vuxit upp hos herden Faustulus.
I flera hundra år var Rom, som huvudstad i Kungariket Rom, Romerska republiken och Romerska riket, den viktigaste staden i västvärlden. Rom blev också en viktig stad som centrum för den katolska kyrkan och som residensstad för Kyrkostatens, sedermera Vatikanstatens, påvar. Genom renässansen blev Rom åter ett politiskt centrum efter medeltidens nedgång. Staden är än idag en inflytelserik världsstad. Exempelvis är Rom den tredje största FN-staden i världen, som säte för de tre fackorganen FAO, IFAD och WFP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar