Sidor

måndag 21 september 2009

Torpshammar.

Torpshammar, centralort i Torps socken i Ånge kommun, Medelpad. Orten är belägen där Gimån mynnar i Ljungan. Torpshammars tillväxt började med att handelsmännen Lars Sundqvist och Magnus Huss år 1797 fick privilegium att anlägga ett järnbruk, Torps Bruk, vid Gimåfallen. Bruket kom igång på allvar 1802.
År 1812 var det dags för ett namnbyte på järnbruket som då fick heta Torps Hammare. Ursprunget till det nuvarande namnet på orten kommer förmodligen från bruket då det år 1831 ändrade namn till Torpshammars Bruk.
Någon gång runt 1869 upphörde järnbruket och fick ge plats för en trämassafabrik vid namnet Torpshammars AB. Vid 1943 upphörde även den verksamheten då Gimån torrlades till förmån för Grönsta kraftverk som ligger några kilometer uppströms. I lokalerna bedrevs Riksyrkesskole-verksamhet i ett 20-tal år med svetsutbildning, industriplåtslageriutbildning och styr- och reglermekanikerutbildning.
År 2002 startade en gymnasieskola för internationella fältinsatser, den fick namnet AWPE (Advanced Wildland Preparedness Eduacation) och drivs från och med 2008 som friskola.
År 2005 startade en gymnasieskola för internationella fältinsatser, den fick namnet AWARE som står för Ange wilderness advanced rescue education.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar