Sidor

tisdag 20 oktober 2009

Belgrade. (Serbien)

Belgrad (serbisk kyrilliska: Београд, serbiska latin: Beograd (som betyder "vita staden" i serbiska) är huvudstad och största staden i Serbien. Staden ligger på två

internationellavattenvägar, vid sammanflödet av Sava och Donau floder, där Centraleuropas pannoniska Plain möter Balkan. På samma sätt är staden placeras längs den paneuropeiska korridorerna X och VII. Med en befolkning på 1.630.000 (officiell uppskattning 2007), Belgrad är den fjärde största staden i sydöstra Europa, efter Istanbul, Aten och Bukarest.
En av de äldsta städerna i Europa, med arkeologiska fynd spårning bosättningar så tidigt som den 6 årtusendet f.Kr., Belgrads större stadsområdet föddes den största förhistoriska kultur i Europa, det Vinčakulturen. En lösning på dagens location grundades i 3rd-talet f.Kr. av kelterna som namngav den Vita Staden, som den fortfarande bär. Det fick stadsrättigheter av romarna innan det var fast permanent genom White serber från 7: e talet och framåt. Som en strategisk plats, var kämpade staden över 115 i krig och jämnats med marken 44 gånger eftersom den antika perioden med oräkneliga arméer av öst och väst. Under medeltiden var det i besittning av Bysans, Frankerriket, bulgariska, ungerska och serbiska härskarna. 1521 Belgrad erövrades av ottomanerna och blev säte för Pashaluk i Belgrad, som den viktigaste staden i Osmanska riket Europa och bland de största europeiska städerna. [10] Ofta går från ottomanska till österrikiska regel som såg förstörelsen av de flesta av staden, skulle ställning serbiska kapitalet vara återfick endast år 1841, efter det serbiska revolutionen. Northern Belgrad, men förblev en österrikisk utpost tills upplösningen av Österrike-Ungern 1918. Förenade Staden blev därefter huvudstad i flera inkarnationer av Jugoslavien, fram till 2006, då Serbien blev en självständig stat igen.
Belgrad har status som en särskild territoriell enhet i Serbien, med en egen självständig stad regering. dess territorium är indelat i 17 kommuner var och en har sin egen kommunstyrelsen. Den omfattar 3,6% av Serbiens territorium, och 24% av landets befolkning bor i staden. Belgrad är den centrala ekonomiska navet i Serbien, och huvudstad serbiska kultur, utbildning och vetenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar