Sidor

onsdag 14 oktober 2009

Gammelstad.

Gammelstad, även Gammelstaden, är en tätort i Luleå kommun i närheten av Luleå. Gammelstad brukar ofta beskrivas som det egentliga Luleås äldsta del. Kring kyrkan ligger Gammelstads kyrkstad med 408 kyrkstugor i nära ursprungligt skick. Kyrkstaden finns med på Unescos världsarvslista. För 1000 år sedan stod havet tio meter över dagens nivå och det som syntes av Gammelstads kyrkberg var en liten ö i Luleälvens mynning. Under 1300-talet blev området centrum i en socken som sträckte sig från fjällen ända ner till kusten längs Kalix, Lule och Råne älvar. Gammelstad blev också handels- och marknadsplats.
Sverige och Ryssland, var efter freden i Nöteborg 1323, oeniga om gränsdragningen i norr. Svenska staten gav då Lule älvdal till stormän från Mellansverige. Kyrkan sände ut präster och byggde enkla träkyrkor och 1339 hölls gudstjänst i ”Luleå” för första gången. Norrbotten blev en del i det svenska riket med svensk lagstiftning, skattläggning, kyrka och präster.
Den imponerade Nederluleå kyrka började byggas under 1400-talet. Den vittnar om bygdens ekonomiska välstånd, byggd på handel med skinn från inlandet och lax från fisket i älvarna.
På 1600-talet bestämdes att all handel skulle koncentreras till städer, där den kunde beskattas, och 1621 grundades Luleå stad vid den gamla marknadsplatsen. Redan efter 28 år, 1649, konstaterades att hamnen blivit för grund till följd av landhöjningen. Man tvingades flytta sin stad till den plats den ligger än idag. Därmed fick man Luleå Nya stad och Luleå Gamla stad, nutidens Luleå och Gammelstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar