Sidor

torsdag 15 oktober 2009

Ghent.(Belgien)

Gent (engelskt uttal: / ɡɛnt /; nederländska: Gent, uttalas [ʝɛnt]; franska: Gand, uttalas: [ɡɑ], och tidigare Gaunt på engelska) är en stad och en kommun som ligger i regionen Flandern i Belgien. Den är huvudstad och största stad i östra Flandern provinsen. Staden började som en uppgörelse vid sammanflödet av floderna Schelde och Lys och under medeltiden blev en av de största och rikaste städer i norra Europa. Idag är det en hektisk stad med en hamn och ett universitet.
Kommunen omfattar staden Gent korrekt och städerna Afsnee, Desteldonk, Drongen, Gentbrugge, Ledeberg, Mariakerke, Mendonk, Oostakker, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Sint-Kruis-Winkel, Wondelgem och Zwijnaarde. Med 237.250 invånare i början av 2008 är Gent Belgien näst största kommun med antalet invånare. Det huvudstadsregionen, inklusive yttre pendlare zonen täcker en yta av 1.205 km ² och har en total befolkning på 594.582 per den 1 januari 2008, som rankar det som det fjärde folkrikaste i Belgien. Den nuvarande borgmästaren i Gent, Daniël Termont, leder en koalition av sp.a, SLP och VLD.
Varje år en tio dagar lång gatufesten hålls kallas "gent Fests" (Gentse Feesten på nederländska). Cirka 2 miljoner besökare delta i festivalen varje år. Arkeologiska belägg för mänsklig närvaro i regionen sammanflödet av Schelde och Lys går tillbaka så långt som till stenåldern och järnåldern. De flesta historiker tror att den äldre namn för Gent, "Luganda 'härstammar från det keltiska ordet" Luganda ", vilket betyder sammanflöde. Det finns ingen skriftlig dokumentation av den romerska perioden, men arkeologiska utgrävningarna bekräftar att regionen Gent var bebott ytterligare.
När frankerna invaderade det romerska territorier (från slutet av 4: e talet och långt in den 5: e århundradet) de förde sitt språk med dem och keltiska och latin ersattes med gamla holländska.
Omkring 650 Saint Amand grundades två kloster i Gent: de Saint Peter Abbey och St Bavo's Abbey . Bavo's Abbey. Staden växte från flera kärnor, i kloster och ett kommersiellt centrum. Omkring 800 Louis the Pious, son till Karl tillsatte Einhard, den biograf i Charlemagne, som abbot av båda kloster. I 851 och 879 i staden attackerades dock och plundrade två gånger av vikingar.
Staden återhämtat sig och blomstrade från 11-talet på. Fram till 13-talet Gent var den största staden i Europa efter Paris, den var större än London, Köln eller Moskva. inom stadens murar levde upp till 65.000 personer. Idag klockstapeln och tornen på Saint Bavo katedralen och Sankt Nicolai kyrka är bara några exempel på skyline av perioden.
Floderna flöt i ett område där mycket mark översvämmades regelbundet. Dessa rikt gräsbevuxen "meersen" ( "vatten-ängar": ett ord med anknytning till det engelska "träsket", men inte enligt exakt samma, en "meers" inte är permanent under vatten) passade perfekt för att valla fåren, ull som användes för att göra tyg. I Gent var under medeltiden den viktigaste staden för duk.
Ullen-branschen, som ursprungligen upprättades i Brygge, skapade den första europeiska industrialiserade zon i Gent i högmedeltiden. Det merkantila området var så välutvecklad som ull måste importeras från England. Detta var ett av skälen till Flandern "goda relationer med England. Gent föddes John of Gaunt, hertig av Lancaster. Handeln med England drabbades betydligt under Hundraårskriget. Staden återvinnas i den 14: e århundradet, medan Flandern förenades med angränsande provinser under hertigarna av Burgund. Höga skatter ledde till ett uppror och slutligen slaget vid Gavere, där Gent led ett fruktansvärt nederlag i händerna på Filip den gode. Runt denna tid tyngdpunkten i Benelux-länderna börjat skifta från Flandern (Brygge, Gent) till Brabant (Antwerpen - Bryssel), även om Gent skulle fortsätta att spela en viktig roll. I 1500 Juana av Kastilien födde Charles V, som blev tysk-romersk kejsare och kung av Spanien. Även hemma i Gent, han straffade staden efter 1539 revolt i Gent och tvingade stadens adelsmän att gå framför kejsaren barfota med en snara (nederländska: strigel) runt halsen, eftersom denna händelse, har folket i Gent kallade "Stroppendragers" (snaran bärare). The Saint Bavo Abbey avskaffades, revs och ersattes med en fästning för spanska trupperna. Endast en liten del av klostret skonades rivning.
Det sena 16 och den 17: e århundradet förde ödeläggelsen på grund av religiösa krig. Vid ett tillfälle Gent var en calvinistiska republik, men till slut den spanska armén återinföra katolicismen. Krigen slutade roll gent som ett centrum för internationell betydelse.
I den 18: e och 19th century Ghent textilindustrin blomstrade igen i Gent. Lieven Bauwens infördes de första mekaniska vävmaskiner i den europeiska kontinenten, där han smugglade planerna ut i England, år 1800.
Gent var också platsen för undertecknandet av fördraget i Ghent som formellt slutade 1812 års krig mellan Storbritannien och USA. Efter slaget vid Waterloo Gent blev en del av Förenade Konungariket Nederländerna i 15 år. Under denna period gent fick sin egen universitet (1817) och en ny anslutning till havet (1824-27).
Efter den belgiska revolutionen, med en förlust av porten till havet i mer än ett decennium, kollapsade den lokala ekonomin och de första belgiska fackliga ursprung i Gent. 1913 fanns det en världsutställningen i Gent. Som en förberedelse för festligheterna i Sint-Pieters station, blev färdig år 1912.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar