Sidor

tisdag 27 oktober 2009

Hofors.

Hofors är en tätort i Gästrikland och centralort i Hofors kommun, Gävleborgs län. Hofors är uppbyggt kring stålindustrin med anor i ett gammalt järnbruk från 1600-talet.
Orten var dock sedan vikingatiden vallområde för bönderna i Torsåker dit de på sommarna tog sina djur och hade dem på sommarbete. Bruket utvecklades sedermera till en modern industriort med ett stålverk inom Ovako-koncernen, Hofors största arbetsgivare. Näst största arbetsgivaren är Hofors kommun.
Ägare till Hofors bruk var under 1600-1800-talet släkten Petre. Den kanske mest kände i släkten Petre var Thore Petre, brukspatron och riksdagsman, som arbetade mycket för att barnen skulle få gå i skolan, något som inte alls var självklart på 1800-talet.
Släkten Petre gav namn åt Torsåkers första skola på 1700-talet (nerlagd), "Petreskolan i Prästhyttan", och Thore Petre själv har gett namn åt en av Hofors nuvarande skolor, Petreskolan utöver det finns Värnaskolan, Hagaskolan och Lillåskolan. För de mindre barnen finns det förskolor både i Robertsholm, Born, Lillån, på Västerhöjden(dag och nattverksamhet) och i centrum. Gymnasieskolan och komvux Björkhagsskolan ligger också i närheten av centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar