Sidor

tisdag 13 oktober 2009

Røros. (Norge)

Røros (sydsamiska: Plassje) är en stad och kommun i Sør-Trøndelag län, Norge.

Det är en del av Gauldalen regionen. Administrativt centrum i kommunen är staden Røros.

Røros bildades som en kommun den 1 januari 1838 (se formannskapsdistrikt). Det delades upp i fyra kommuner den 1 januari 1926 (Røros stad, Røros landsogn, Brekken, och Glåmos), men dessa fyra var slås ihop igen den 1 januari 1964. Staden heter (på norska) efter den gamla Røros gården ( "Røraas" runt 1530), sedan staden byggdes på dess mark.

Det första elementet är floden namnet Røa och sista elementet är os som betyder "mynningen av en flod" (ån Røa kör in den stora floden glama här). Innebörden av floden namnet Røa är okänd.

Det finns ingen tillgänglig tolkning av det sydsamiska namn (Plassje). Røros kommun har använts av South Sami people för rennäringen fram till idag. Känd för sina koppargruvor, Røros är en av Norges två nationellt betydelsefulla gruvstäder med verksamheten startar i 17th century (den andre är den "silver-town" Kongsberg, se Kongsberg Silver Mines).
Røros brändes till grunden under 1678 och 1679 av den svenska armén under Skånska kriget.

1718, under det stora nordiska kriget, var staden en gång som den svenska armén, ledd av General De la Barre, som utgjorde den södra armen av de viktigaste svenska armén under Carl Gustaf Armfeldt. De la Barre intog staden och alla deras bryts koppar under vapenhot
.
När kung Karl XII dödades nära Fredriksten den 30 november 1718, De la Barre retirerade norrut för att ansluta sig till största delen av armén. Men detta slutade i tragedi, då över 3.000 snarare oförberedd soldater som dog i den svåra väderförhållanden i bergen nordväst om Røros.

Røros och dess folk gjordes berömd för norrmännen vid sekelskiftet 20th Century av semi-fiktiva författaren Johan Falkberget, som berättade historien om GRUVSAMHÄLLE ur den hårt testade gruvarbetarna längst ned på den sociala stegen.

Med sin autentiska träbyggnader lades Røros till UNESCO World Heritage Site lista 1980.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar