Sidor

fredag 23 oktober 2009

Salzburg. (Österrike)

Salzburg är en stad i Österrike. Den är huvudstad i delstaten Salzburg och har 150.269 invånare (2007). Inräknat intilliggande områden i Bayern, Tyskland, är invånarantalet i Salzburg och dess närmaste omgivning omkring 210.000 (2006).
Salzburg är känd för sin barock-arkitektur, historia och som en inkörsport till Alperna. Gamla staden i Salzburg blev 1996 uppsatt på UNESCO:s Världsarvslista. Staden ligger på Salzach-flodens strandbanker på norra sidan av Alperna. Bergen i bakgrunden i söder kontrastrerar väl med de rullande låglandet i norr. Den närmsta alptoppen, Untersberg (1972 meter hög), ligger bara några få kilometer från stadens centrum. Innerstaden, eller gamla stan, domineras av barocktorn och många kyrkor. Området är omgärdat av två mindre berg, Mönchsberg och Kapuzinerberg. Staden ligger omkring 150 km öster om München i Tyskland och 300 km väster om Wien. En känd näraliggande ort på tyska sidan om gränsen är Berchtesgaden. De första som bosatte sig i Salzburgområdet var faktiskt Kelter. Omkring år 15 f.Kr. slog Romarna ihop de två skilda bosättningarna till en stad. Vid denna tid hette staden Juvavum och fick år 45 status som municipium.
Juvavum utvecklades till en viktig stad i den Romerska provinsen Noricum. Ett romersk-katolskt stift bildades i staden omkring år 700, vilket senare blev ett ärkestift med ansvar över Bayern.
Det ekonomiska välståndet i staden var under denna tid baserad på saltgruvorna. Ordet Salz i stadens namn är tyska för salt. Stadens flod var huvudåder för salttransporterna.
År 1077 uppfördes en fästning på order av ärkehertig Gebhard.
Fram till 1803 var ärkebiskopen i Salzburg makthavare i staden och över det omgivande landområdet. Olika ärkebiskopsprinsar satte sin prägel på staden, men den som påverkat mest var Wolf Dietrich. Han var i stora drag upphovsmannen bakom dagens stadssiluett och stod även bakom skapandet av Salzburgs katedral, Mirabellträdgården och andra landmärken. Markus Sittikus, som efterträdde Wolf Dietrich, bör också nämnas eftersom han lät uppföra slottet Hellbrunn med dess vattenpark. Hellbrunn är än idag ett omtyckt grönområde dit många Salzburgsbor söker sig på lediga dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar