Sidor

tisdag 20 oktober 2009

USA lättar på cannabislagar.

Federala åklagare i USA ska inte längre kunna väcka åtal för cannabisinnehav i medicinskt syfte i de 13 delstater där detta är lagligt.

Hittills har användandet av cannabis i medicinskt syfte varit lagligt i vissa delstater men varit förbjudet av USA:s federala regering. Nu har regeringen beordrat federala domare att stoppa cannabisrelaterade åtal i de delstater där medicinsk användning av drogen är laglig.

Inte lagligt
– Det kommer inte att prioriteras att lägga federala resurser på att åtala patienter med allvarliga sjukdomar eller deras vårdare för användning av cannabis i de stater där användningen är tillåten i medicinskt syfte, Men åklagarna kommer fortfarande att kunna åtala folk som använder drogen i sin kriminella verksamhet, så som penningtvätt eller vapenbrott, och de som säljer mer än vad delstatens lag tillåter.

– Vi kommer inte att tolerera droghandlare som gömmer sig bakom delstatens lagar när deras aktiviteter är klart olagliga, Smärta och illamående
Kalifornien var först med att legalisera medicinsk användning av cannabis 1996. Det blev lagligt att göra reklam för drogen och sälja den. Sedan dess har totalt 13 delstater legaliserat användningen av cannabis i medicinskt syfte. Men högsta domstolen har fram tills nu gett de federala åklagarna tillåtelse väcka åtal för odling, innehav eller användning av cannabis.

Förespråkare för cannabisbruk i medicinskt syfte säger att drogen är effektiv i lindring av bland annat kronisk smärta och illamående, exempelvis för cancerpatienter eller aidsdrabbade. Men enligt kritikerna innebär lagändringen att mexikanska drogsyndikat, som har mycket stora inkomster från cannabishandeln i USA, vinner mark.

Här är det lagligt
Cannabis är lagligt i medicinskt syfte i följande 13 stater: Alaska, Kalifornien, Colorado, Hawaii, Maine, Michigan, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont och Washington.
I Maryland kan straffet mildras om den åtalade kan bevisa att cannabis använts i medicinskt syfte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar