Sidor

lördag 21 november 2009

Broaryd.

Broaryd ligger i sydvästra delen av kommunen, ca 30 km från Gislaved vid landsväg 153.

Broaryd är ett litet samhälle där den största arbetsgivaren i samhället är Gislaveds kommun genom äldreboendet Lugnet.

Lugnet är ett mycket vackert beläget gult, herrgårdsliknande ålderdomshem med skön, lugn omgivning. I närheten, på höjden, ligger kyrkan i Broaryd - Södra Hestra kyrka. Aktuell befolkningssiffra för Gislaveds kommun 29 380 personer.

I Gislaveds kommun finns många spår från forna tider. Kommunens strategiska läge med flera månghundraåriga stora vägar som passerar genom, har gjort att trakten har gamla traditioner av handel och besökare utifrån. När besökarna var i behov mat och dryck och vila, stannade de till vid ett av traktens många gästgiverier som fanns förr. Speciellt rikt på fornlämningar är de södra och sydöstra delarna av kommunen i närheten av sjön Bolmen. Där kan man hitta fornlämningar från sten- till järnålder. Området Finnvedens Folkland mellan Gislaveds och Värnamo kommuner, i närheten av Reftele och Bredaryd, är klassat som riksintresse för kulturminnesvård just på grund av alla sina fornlämningar. Vill man se ett fint exempel på forntida domarringar går det att åka till domarringarna vid Västbo hembygdsgård i Smålandsstenar . Där finns ett gravfält med tjugo resta stenar, varje sten är ca 2500 år gammal. Domarringarna är ett av Smålands mest kända fornminnen och har givit namn åt orten Smålandsstenar.

Tvärs igenom Gislaveds kommun går den stora ån Nissan. Längs Nissadalen slingrar sig en väg kallad Nissastigen som sedan urminnes tider använts av vandrare och ryttare. Närheten till denna allfartsled och det strategiska läge det medförde, har varit och är fortfarande, betydelsefullt för kommunen. I Gislaved korsas idag Nissastigen av riksväg 26 Jönköping-Halmstad och riksväg 27 Borås-Växjö.

På 1600-talet vid de svenskdanska krigen använde sig de danska härarna av Nissastigen när de drog förbi. Delar av Gislaveds kommun var den sista utposten mot Danmark innan Halland blev svenskt. Även gränshandeln mellan Sverige och Danmark var då livlig. Första gången Gislaved omnämns är 1434. Då Gyllenfors järnbruk anlades, 1743, växte samhället Gislaved. Små bosättningsställen växte upp på ömse sidor om Nissan.

I mitten av 1800-talet kom den första stadigvarande lanthandeln till Gislaved. Kort därefter anlades Gyllenfors glasbruk. När sedan järnvägen kom till byn 1901, gummiindustrin tog fart, allt fler företag och industrier etablerade sig, växte samhället upp kring industrierna. Gislaved blev köping 1949.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar