Sidor

tisdag 3 november 2009

Catania. (Sicilien, Italien)

Catania är en stad på östra Sicilien, Italien. Staden har cirka 700 000 invånare, varav cirka 370 000 bor i stadskärnan. Staden har en tunnelbana, se Catanias tunnelbana.
Catania blev världsarv i juni 2002 tillsammans med städerna Caltagirone, Militello in Val di Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa och Scicli som ligger i området Val di Noto.

Alla gamla författare överens representerar Catania som en grekisk koloni vid namn Κατάνη (Katane-se även Lista över traditionella grekiska ortnamn) av chalkidiska ursprung, men grundades omedelbart från den närliggande staden Naxos, under ledning av en ledare vid namn Euarchos (Euarchus) .
Exakt datum för sin stiftelse registreras inte, men det framgår av Thukydides ha följt kort efter det att Leontini (modern Lentini), som han lägger i det femte året efter Syracuse, eller 730 BC. Greek Sicily Grekiska Sicilien
Den enda händelse av dess tidiga historia som har lämnats till oss är lagstiftningen i Charondas, och även den här dagen är helt osäker.
Men det faktum att hans lagstiftningen utökats till andra chalkidiska städer, inte bara på Sicilien, men i Magna Graecia också, liksom till sitt eget land, Det är uppenbart att Catania fortsatte i intima förbindelser med dessa släktingar städer .
Det verkar ha behållit sin självständighet till den tidpunkt Hieron av Syrakusa, men att despot, i 476 BC, uteslöts alla de ursprungliga invånarna, som han etablerade i Leontini, medan han repeopled staden med en ny uppsättning av kolonister, uppgår det sägs, att inte mindre än 10.000 i antal, och som delvis består av Syracusans, dels av Peloponnesians.
Han samtidigt ändrade stadens namn till Αἴτνη (Aítnē, Aetna eller Aetna, efter den närliggande vulkanen Etna, en aktiv vulkan) och lät sig vara proklamerade Oekist eller grundläggaren av den nya staden. Som sådan var han firades av Pindaros, och efter hans död fått hjältemodiga betyg från medborgarna i sin nya koloni.
Men detta sakernas tillstånd var av kort varaktighet, och några år efter upphovsmannens död Hieron och utvisningen av Thrasybulus, att det Syracusans kombination med Ducetius, kung av sikelerna, utvisa den nya fasta invånarna i Catania, som tvingades att avgå till fästningen Inessa (som de gav namnet Aetna), medan den gamla chalkidiska medborgare återinfördes i besittning av Catania, 461 BC.
Den period som följde på avveckling av affärer på denna epok tycks ha varit en stor framgång för Catania, liksom för den sicilianska städer i allmänhet: dock inga uppgifter om sin historia känner till den stora atenska expeditionen till Sicilien (del av de större peloponnesiska kriget).
Vid detta tillfälle Catanaeans, trots deras chalkidiska anslutningar, vägrade först att få atenarna i sin stad, men den senare har utfört en ingång, de fann sig tvungen att hamna i någon allians av angriparna, och Catania blev i följd huvudkontor Atens beväpning under hela första året av expeditionen, och basen för efterföljande operationer mot Syrakusa.
Det finns ingen information om vad som hänt med Catania efter utgången av denna expedition: det är nästa nämns i 403 f.Kr., då den föll till kraften hos Dionysios av Syrakusa, som sålde invånarna som slavar och gav upp staden till plundra, varefter han etablerade där en samling Kampanien legosoldater.
Dessa är dock sluta igen i 396 f.Kr., och retirerade Aetna, om hanteringen av de stora Karthago beväpning under Himilko och Mago. Det stora havet-kamp där den senare besegrade Leptines, bror till Dionysios, utkämpades direkt utanför Catania och staden tydligen [krumbukter] föll följaktligen i händerna på karthagerna.
Kallippos, mördaren av Dion från Syrakusa, när han blev relegerad från Syracuse, för en tid innehas innehav av Catania (Plut. Dion. 58), och när Timoleion landade i Catania Sicilien blev föremål för en despot vid namn Mamercus, som först gick den korintiska ledare men sedan övergav sin allians för att av karthagerna, och var följaktligen attackerad och utvisades av Timoleion.
Catania återställdes nu till frihet, och tycks ha fortsatt att behålla sin självständighet, under krigen i Agathokles med karthagerna, ensidig det på en gång med den tidigare, i andra med senare, och när Pyrrhus landade på Sicilien, Catania var först med att öppna sina portar för honom, och tog emot honom med största prakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar