Sidor

torsdag 26 november 2009

Glumslöv.

Det sägs att Glumslöv socken har fått sitt namn efter en bondehövding vid namn Glum eller Glom och som kanske är begravd i någon av traktens ättehögar. Efterleden -löv betyder arv och är en av de äldsta namnformerna med anor från järnåldern.
Glumslöv socken ingick i Rönnebergs härad och är numera en del av Landskrona kommun.
Från 1950-talet byggdes Glumslöv ut i olika omgångar med villabebyggelse. Glumslövs tätort har under 200 år förändrats från två bondbyar till en villaförort mellan Landskrona och Helsingborg. Mer än 90% av de som arbetar pendlar till arbeten utanför Glumslöv. År 2001 fanns 2 165 invånare i Glumslöv i 806 hushåll. Samma år färdigställdes även Västkustbanan genom samhället och det finns numera en pågatågsstation i byn.
År 1963 invigdes klostret Den barmhärtiga kärlekens Karmel. Det blev det första svenska klostret sedan Gustav Vasas dagar.
Härliga utsikter, slott och tankeväckande fornlämningar väntar i Glumslöv, norr om Landskrona. Från toppen av Glumslövs backar är utsikten magnifik. Härifrån kan du skåda ett 30-tal kyrkor och sju städer i Sverige och Danmark, från Köpenhamn i söder till Helsingör i norr. Givetvis ser du också Ven och Öresundsbron. Strax söder om Glumslöv väntar naturreservatet Hilleshögs dalar. Många anser att du här kan njuta av en av Sveriges vackraste vyer. Här böljar landskapet med kullar och dalar som vetter mot Öresunds härliga vatten. På våren fylls backarna av blommande gullvivor och om du har tur får du även syn på den sällsynta klintsnyltroten. Naturreservatet står varje år som värd för backsvalornas häckning. Väster om Glumslöv ligger det pittoreska fiskeläget Ålabodarna. Här kan du njuta av den genuina miljön innan du äter en bit mat vid hamnen. Den kände skånediktaren Gabriel Jönsson föddes i Ålabodarna och är uppvuxen i trakten. Gabriel Jönsson dog 1984 och ligger begravd vid Glumslövs kyrka. Mellan Ålabodarna och Glumslöv hittar du en av de vackraste och bäst bevarade fornlämningarna i Skåne, Örenäsgånggriften. Graven är hela 23 meter i diamenter och om du vågar är det tillåtet att krypa in i själva gravkammaren. Se dock till att du tar med dig en ficklampa, det finns nämligen ingen belysning inne i graven.
Inte långt från Örenäsgånggriften ligger Örenäs slott, ett av landets yngsta slott. Sockerkungen Carl Tranchell lät 1914-1918 uppföra slottet som är byggt i tysk barockstil. Örenäs omges av en vacker park och har ett underbart läge. Idag är slottet turist- och konferenshotell med restaurang. Vid vägen mellan Landskrona och Glumslöv finns en parkering med fantastisk utsikt över kustlandskapet och Hilleshögs dalar som sträcker sig ner till kusten och till stora delar är betade. Härifrån kan man vandra ner till kusten vilket tar ca en halv timma. Området närmast kusten är svårare att nå med bil. Det går att komma ner till Sundvik från Glumslöv men parkeringsmöjligheterna är begränsade. Närmaste bussförbindelse stannar vid parkeringen uppe på landsvägen mellan Landskrona och Helsingborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar